Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Eerste sms ooit moet 100.000 tot 200.000 euro opleveren

Eerste sms ooit moet 100.000 tot 200.000 euro opleveren
21 dec 2021 om 09:08

PARIJS (ANP/AFP) - De eerste sms die ooit is verzonden moet tijdens een veiling in Parijs tussen de 100.000 en 200.000 euro opleveren. Het stukje telecomgeschiedenis gaat dinsdag bij veilinghuis Aguttes onder de hamer als een zogeheten non-fungible token (NFT), wat betekent dat het een digitaal certificaat van echtheid heeft en als het origineel wordt beschouwd.

Wie de code heeft, beveiligd door blockchain-technologie, wordt aantoonbaar de digitale eigenaar van de sms. Vodafone-programmeur Neil Papworth stuurde in december 1992 een bericht met de tekst "Merry Christmas" naar een collega tijdens het kerstfeest van het bedrijf. Sms staat voor short message service.

Dergelijke digitale certificaten winnen aan populariteit . Eerder leverde de NFT van de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey op een veiling 2,9 miljoen dollar op. De eerste broncode voor het World Wide Web van Tim Berners-Lee leverde eerder 5,4 miljoen dollar op.

De veilingopbrengst voor de sms zal waarschijnlijk veel lager zijn. Ontwikkelingsmanager Maximilien Aguttes van het veilinghuis hoopt op een hoger eindbod. "Dit eerste sms-bericht dat in 1992 werd ontvangen, is een historisch bewijs van de menselijke en technologische vooruitgang", aldus Aguttes.

Vodafone is de verkoper van de NFT en is van plan de opbrengst te doneren aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De winnende bieder zal samen met de sms ook een tastbaar bewijs ontvangen, waaronder een digitaal fotolijstje om de sms in op te hangen.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!