NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 20 december 2021 17:55

Veel winkeliers vrezen volgens INretail voor hun voortbestaan

ZEIST (ANP) - Veel winkeliers vrezen dat de nieuwe coronalockdown het voortbestaan van hun onderneming in gevaar kan brengen. Dat meldt winkeliersorganisatie INretail op basis van een peiling bij de eigen achterban. Dat voor het tweede jaar op rij niet-essentiële winkels vlak voor de feestdagen dicht moeten, leidt volgens de branche tot "onbegrip, woede en wanhoop". INretail wil daarom dat er meer overheidssteun komt en winkeliers ook wat meer perspectief wordt geboden.

Via een onderzoeksbureau kregen leden van de organisatie maandag een aantal vragen toegestuurd. Zo'n drieënhalf uur na het versturen hadden al meer dan duizend ondernemers geantwoord, wat volgens een woordvoerder ongekend is. Dat is ruim een vijfde van het totale ledenbestand van INretail, dat zowel grote ketens als kleinere winkels vertegenwoordigt.

Van de respondenten zei 83 procent bezorgd te zijn over de impact van de lockdown. Ruim driekwart van niet-essentiële retail krijgt volgens INretail nu een omzetdaling voor de kiezen. Toch komt van deze groep nauwelijks 40 procent naar eigen zeggen in aanmerking voor compensatiemaatregelen. Ze voldoen niet aan de criteria voor het omzetverlies. Een derde van de ondernemers zou geen oplossing en middelen zien om de lockdownperiode door te komen.

Volgens INretail speelt mee dat door de manier waarop die nu is geformuleerd veel ondernemers geen aanspraak kunnen maken op de vastelastenregeling. Ook steekt het de branche dat winkeliers geen aanspraak kunnen maken op een voorraadvergoeding voor de gesloten detailhandel. Vorig jaar bestond er wel zo'n regeling, maar dit keer heeft het kabinet deze niet aangekondigd.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Detailhandel, Organisatie

De Aandeelhouder TV

augustus 18, 2022

Inflatie, BAM, Boskalis en Tencent | 18 augustus 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 17, 2022

AEX krijgt flinke tik – 17aug22

augustus 17, 2022

Alfen Bijgeladen

augustus 17, 2022

Wachten op Fed en ABN Amro gaat ex | 17 augustus 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:25

  TA van Edward Loef – DAX draait bij weerstand

 • 14:07

  Aandeel Disney: flinke groei voor streamingdienst Disney+

 • 14:59

  De Jade Lizard optiestratgie

 • 08:06

  Sterke cijfers Walmart en Home Depot stuwen Dow Jones index

 • 08:18

  TA van Edward Loef – Dow Jones aandelen weer koopwaardig?

 • 09:04

  TA van Edward Loef – 10% winstpotentieel in NASDAQ Inc.

 • 08:58

  AEX opent hoger, maar olieprijs ligt onder druk

 • 12:38

  AEX wacht op nieuwe impulsen & bodemproces bij Just Eat Takeaway

 • 08:38

  Europa opent hoger in week van retailcijfers

Masterclasses

Columns

Nieuw
17 aug 17:41 Jordy Beuving

Tencent: weinig positiefs op korte termijn

16 aug 16:00 Redactie

Walmart verteert de inflatiezorgen en zorgt voor wat rust bij beleggers

15 aug 15:59 Redactie

Keek op de week voor de belegger