Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Duitsland kiest Joachim Nagel als president van Bundesbank

Duitsland kiest Joachim Nagel als president van Bundesbank
20 dec 2021 om 10:31

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) – De nieuwe Duitse coalitieregering heeft Joachim Nagel, een voormalige hoge ambtenaar van de Bundesbank, gekozen als de nieuwe president van de centrale bank van Duitsland. Nagel volgt Jens Weidmann op, die in november liet weten eind dit jaar om persoonlijke reden op te stappen.

Isabel Schnabel, een topbestuurder van de Europese Centrale Bank die ook werd gezien als een potentiële kandidaat voor de baan, feliciteerde Nagel publiekelijk met zijn nieuwe functie. De keuze voor Nagel, een veteraan van de Bundesbank, zou volgens kenners meer wijzen op continuïteit dan op verandering bij het instituut dat in Duitsland wordt geprezen vanwege de rol bij het herstellen van prijsstabiliteit in de tweede helft van de 20e eeuw.

Nagel, een econoom die dicht bij de sociaaldemocraten van bondskanselier Olaf Scholz staat, zat zes jaar in het bestuur van de Bundesbank voordat hij overstapte naar de staatsontwikkelingsbank KfW Bank. Momenteel is hij plaatsvervangend hoofd van de bankafdeling van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS).

Kritiek moment

De terugkeer van Nagel naar de Duitse centrale bank komt op een kritiek moment. In Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, is net een nieuwe regering aangetreden na maanden van een politiek vacuüm, de Duitse inflatie heeft net de 6 procent bereikt en een nieuwe golf van coronabesmettingen bedreigt de grootste economie van de eurozone.

Met de keuze voor Nagel mist Duitsland de kans om zijn allereerste vrouwelijke centralebankpresident te benoemen. Naast Isabel Schnabel van de ECB was ook Claudia Buch, de huidige vicepresident van de Bundesbank, in de race voor de topfunctie.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.