AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 20 december 2021 17:07

Beurzen stevig omlaag door viruszorgen en dalende olieprijs

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Besi,

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met stevige verliezen gesloten. Zorgen over de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus zetten het sentiment op de beursvloeren onder druk. De viruszorgen drukten ook de olieprijs. Daarnaast keek de markt met een schuin oog naar de Verenigde Staten, waar het zogeheten Build Back Better-wetsvoorstel van president Joe Biden van bijna 1800 miljard dollar (1540 miljard euro) op losse schroeven staat nadat de Democratische senator Joe Manchin verklaarde het voorstel niet te kunnen steunen.

De AEX-index in Amsterdam leverde 1,1 procent in tot 763,03 punten. De MidKap verloor 1,3 procent tot 1018,56 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 1,9 procent. Onder meer aandelen uit de reissector moesten het ontgelden, omdat steeds meer landen de coronamaatregelen aanscherpen.

Luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM, British Airways-moeder IAG en easyJet en Lufthansa gingen tot 2 procent naar beneden. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde bijna 7 procent tot 66,04 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, werd voor 69,34 dollar per vat verhandeld. Dat betekende een daling met bijna 6 procent.

Just Eat Takeaway

Verder ging maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway onderuit. Met een koersverlies van dik 5 procent was het de grootste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Besi (min 4,2 procent) was ook een grote verliezer. De chiptoeleverancier moest door overstromingen als gevolg van hevige regenval in Maleisië de productie in een fabriek in dat land stilleggen. Het bedrijf denkt door de tegenvaller nu dat de omzet in het huidige kwartaal flink lager zal uitkomen dan in het derde kwartaal. Universal Music Group (UMG) sloot zijn eerste dag als AEX-fonds ruim 1 procent in de min. Het label achter sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga maakte onlangs zijn debuut op het Damrak.

Ook ging de aandacht naar de situatie in Turkije, waar de koers van de lira flink verder omlaag ging na uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die beloofde de rentes te zullen blijven verlagen en houdt daarmee vast aan zijn onorthodoxe economische koers. Daarbij verwees de president ook naar islamitische voorschriften als basis voor zijn beleid. In de voorbije drie maanden is de lira al ongeveer de helft van zijn waarde kwijtgeraakt. De euro was 1,1292 dollar waard, tegen 1,1276 dollar op vrijdag.


De koers van het aandeel Besi noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 76,88 en op zijn laagst 75,52. Het aandeel had een slotkoers van 76,16.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Air-france-klm, Europa-werelddeel, Just-eat-takeaway, Verenigde-staten, Universal-music-group, Damrak, Easyjet, Maleisie


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 28, 2023

SBM OFFSHORE in de rebound – 28mrt23

maart 28, 2023

Pharming: Koers verder omhoog of niet?

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

Het laatste beursnieuws

updates

 • 14:08

  Aandeel TUI: kapitaalverhoging van € 1,75 miljard

 • 14:55

  Aandeel Baidu: nieuwe groeikansen

 • 08:39

  Japan en VS kondigen handelsovereenkomst voor EV-batterijen aan

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

Masterclasses

 • 18 april

  De feiten en fabels van duurzaam beleggen

Columns

Nieuw
28 mrt 16:28 Redactie

Aandelenmarkten in gevaar!

27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis