AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 20 december 2021 08:38

Besi onderuit in fors lagere AEX na omzetwaarschuwing

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - Besi ging maandag onderuit op de Amsterdamse beurs. Het chipbedrijf waarschuwde voor een sterker dan verwachte daling van de omzet in het vierde kwartaal. De stemming op het Damrak was ook negatief. De zorgen over de impact van de omikronvariant op het economische herstel laaiden weer op na de nieuwe harde lockdown in Nederland. Ook elders in Europa lieten de beurzen flinke verliezen zien aan het begin van de kerstweek.

Besi zakte 3,7 procent in de AEX. Het bedrijf moest door overstromingen als gevolg van de hevige regenval in Maleisië de productie in een fabriek in dat land stilleggen. Besi denkt door de tegenvaller nu dat de omzet in het huidige kwartaal zo'n 15 à 20 procent lager zal uitkomen dan in het derde kwartaal. Eerder ging de onderneming uit van een afname van tussen de 5 en 15 procent. Wel zijn de orders die in het vierde kwartaal binnenkwamen aanzienlijk hoger dan vorig jaar.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,5 procent lager op 760,29 punten. De MidKap zakte 2,1 procent tot 1010,16 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs raakten tot 2,3 procent kwijt. Londen daalde 1,7 procent na het opstappen van brexitminister David Frost. Buitenlandminister Liz Truss neemt zijn taken over.

Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield, dat het Solna Centrum in Stockholm voor 272 miljoen euro verkoopt aan Alecta Fastigheter, was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 4,5 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de enige stijger met een plusje van 0,1 procent.

Universal Music Group (UMG) verloor 0,9 procent. Het platenlabel achter sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga promoveerde naar de AEX. Signify daalde 1 procent. Het verlichtingsbedrijf koopt het Amerikaanse Fluence voor 242 miljoen euro van concurrent Osram. Door de overname krijgt Signify ook de toegang tot lichttoepassingen van dat bedrijf die worden gebruikt bij de legale teelt van cannabis.

Bij de kleinere bedrijven steeg drankenproducent Lucas Bols 1,9 procent dankzij een adviesverhoging door Oddo BHF. MotorK dikte ruim 5 procent aan op de lokale Amsterdamse markt dankzij een koopadvies van Berenberg.

De euro was 1,1258 dollar waard, tegen 1,1276 dollar op vrijdag. De olieprijzen gingen omlaag door de vrees dat de vraag naar olie zal dalen door de snelle verspreiding van de omikronvariant. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,4 procent minder op 68,47 dollar. Brentolie werd 3,1 procent goedkoper op 71,24 dollar per vat.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 744,70 en op zijn laagst 736,09. Het aandeel had een slotkoers van 741,80.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Lucas-bols, Amsterdamse-effectenbeurs, Nederland, Europa-werelddeel, Just-eat-takeaway, Solna, Osram-lampen, Verenigde-staten


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

maart 24, 2023

Weeksluiting met hoopvolle bodemcandle – 24mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

Masterclasses

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers