Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

VNO-NCW en MKB-Nederland: drama voor tienduizenden ondernemers

VNO-NCW en MKB-Nederland: drama voor tienduizenden ondernemers
18 dec 2021 om 12:46

DEN HAAG (ANP) – Voor tienduizenden ondernemers dreigt in de laatste week voor kerst een drama, nu ze in drukke tijden waarschijnlijk abrupt hun deuren moeten sluiten. Dat zeggen ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland, vooruitlopend op de persconferentie die het kabinet later op zaterdag geeft. De verwachting is dat er een harde lockdown wordt aangekondigd.

“We begrijpen dat het kabinet iets moet doen om de oprukkende omikronvariant in te dammen, nu die steeds verder om zich heen grijpt in heel Europa en de zorg weer onder druk zet”, aldus een verklaring van de ondernemersverenigingen. “Tegelijkertijd is dit zeker voor ondernemers in de detailhandel, kappers en talloze andere ondernemers in deze drukke laatste kerstweken van het jaar een hard gelag.”

VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen erop dat de laatste weken van het jaar voor veel ondernemers doorgaans de beste weken van het jaar zijn die “het verschil kunnen maken”. Ook komen veel ondernemers niet in aanmerking voor de huidige steunpakketten van de overheid.

Drempel

De drempel om in aanmerking te komen voor hulp via de NOW-loonsteun is 20 procent omzetverlies. Voor de tegemoetkoming in de vaste lasten via de TVL-regeling moet zeker 30 procent omzet worden gemist. “Daardoor komen veel ondernemers waarschijnlijk niet in aanmerking voor ondersteuning, terwijl ze wel de beste weken mislopen”, aldus de ondernemersverenigingen.

Net als winkelbrancheverenigingen INretail en de Raad voor de Nederlandse Detailhandel roepen VNO-NCW en MKB-Nederland op om vooral te kijken naar wat nog wel mogelijk is, om de schade voor ondernemers te beperken. “Belangrijk is bijvoorbeeld dat winkelen op afspraak echt mogelijk blijft evenals afhalen via ‘click and collect’. Veel ondernemers hebben bovendien al grote schulden en zijn door hun reserves heen na de twee eerdere lockdowns, zo klinkt het.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.