AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 17 december 2021 14:45

Garantieregels gaan ook gelden voor digitale aankopen

DEN HAAG (ANP) - De Europese Unie past komend jaar de wettelijke garantieregels aan, zodat ook digitale aankopen zoals e-boeken en streamingabonnementen daaronder vallen. Ook producten met een digitaal element, zoals bijvoorbeeld slimme producten, vallen daar straks onder. Met de nieuwe regels moeten consumenten beter beschermd worden, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Volgens de toezichthouder heeft een consument recht op een goed werkend product. "Dit recht geldt bij alle producten en straks ook voor digitale producten en diensten", zegt Edwin van Houten, die bij de ACM directeur consumenten is. Zo'n product moet dus goed en veilig te gebruiken zijn en dat geldt voor de gehele normale levensduur van een product. Aanbieders van producten als slimme thermostaten of smartwatches moeten daarom ook updates leveren, maar makers van games bijvoorbeeld ook, als er anders kwetsbaarheden zijn.

Bij digitale diensten en digitale inhoud als e-boeken, films en games is het voortaan zo dat de bescherming niet alleen geldt als gebruikers daarvoor betaald hebben. Ook als consumenten gegevens moesten afgeven om iets gratis te krijgen, moeten bedrijven zich aan de garantieregels blijven houden

Streamingabonnement

Als bedrijven denken dat het aan de consument ligt, moeten ze dat in het eerste jaar na aankoop zelf kunnen bewijzen. Daarvoor gold eerder een termijn van zes maanden. Bij doorlopende diensten zoals een streamingabonnement moet de ondernemer altijd bewijzen dat zijn product deugdelijk is als hij niet wil vergoeden.

De ACM wil dat ondernemers al beginnen met de voorbereidingen voor de nieuwe regels. Wanneer die precies gaan gelden, is nog niet bekend. Dat is afhankelijk van wanneer de aanpassingen in de Nederlandse wet worden opgenomen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Nederland, Europa-werelddeel, Verenigde-staten, Europese-unie

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…