Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Brussel reikt VK hand in conflict medicijnenaanvoer Noord-Ierland

Brussel reikt VK hand in conflict medicijnenaanvoer Noord-Ierland
17 dec 2021 om 12:36

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bereid soepelere regels voor de aanvoer van medicijnen naar Noord-Ierland in te voeren. Volgens Eurocommissaris Maroš Šefčovič maken die een eind aan het conflict met Londen over de aanvoer van door Britse autoriteiten goedgekeurde geneesmiddelen, zei hij na afloop van overleg met de Britse brexitminister David Frost. Die zei dat hij het voorstel eerst "in detail" moet bestuderen en daar welwillend tegenover staat.

Noord-Ierland is na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU deel blijven uitmaken van de Europese interne markt. Daarom moeten nu alle goederen die vanuit Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland) het eveneens Britse Noord-Ierland binnenkomen voldoen aan de Europese regels. Die regels hinderden een soepele aanvoer van door de Britse autoriteiten goedgekeurde medicijnen naar Noord-Ierland, erkent ook de commissie.

Brussel en Londen hervatten begin volgend jaar hun onderhandelingen over het handelsconflict over Noord-Ierland. Frost ziet op andere terreinen "veel minder vooruitgang", schrijft hij in een verklaring.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!