Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street lager gesloten

Wall Street lager gesloten
16 dec 2021 om 22:04

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,9 procent tot 4.668,63 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 35.896,52 punten en de Nasdaq sloot 2,5 procent lager op 15.180,43 punten.

Daarmee hebben de Amerikaanse beurzen de opwaartse trend van woensdag, volgend op het rentebesluit van de Fed, niet vast weten te houden. De Amerikaanse centrale bank handhaafde zoals verwacht de belangrijkste rente, maar kondigde wel aan het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma sneller te gaan afbouwen.

Het tempo van het verlagen van de maandelijkse opkopen wordt opgevoerd van de huidige 15 miljard dollar per maand naar 30 miljard dollar per maand. De Fed verwacht nu in 2022 drie renteverhogingen.     

Beleggers zeiden dat de verandering van koers een periode van maanden eindigde waarin de Fed zei dat de hogere inflatie zou verdwijnen. Met de beleidswijziging is volgens marktvolgers het risico van een op hol geslagen stijging van de consumentenprijzen weggenomen.

Marktanalist Edward Park van Brooks Macdonald sprak van een ‘goudlokje’ interpretatie, verwijzend naar een situatie waarin de Fed de inflatie zal bedwingen, maar de rente niet hoog genoeg opdrijft om het economisch herstel teniet te doen. Park zei dat aandelen waarschijnlijk tot het einde van het jaar zullen blijven stijgen. 

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gedaald met 4,0 procent. De marktindex daalde van 616,4 naar 591,7.

Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in november gestegen ten opzichte van een maand eerder met 11,8 procent, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen op maandbasis steeg met 3,6 procent.

De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia is in december harder dan verwacht gedaald. De index daalde van 39,0 punten in november tot 15,4 in december.

De industriële productie in de Verenigde Staten is in november gestegen, maar minder hard dan een maand eerder. De index voor productie van de maakindustrie, mijnbouw en nutsbedrijven steeg in november met 0,5 procent, na een stijging van 1,7 procent in oktober. 

De groei van de economische activiteit in de industrie en dienstensector in de Verenigde Staten is in december vertraagd. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 57,2 in november naar 56,9 deze maand, het laagste niveau in drie maanden.

De euro/dollar noteerde op 1,1338. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1332 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1285 op de borden. 

Een januarifuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag 2,1 procent, ofwel 1,51 dollar, hoger op 72,38 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag in de VS geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Cijfers van Adobe werden slecht ontvangen. Het aandeel daalde ruim 10,0 procent. De winst halveerde afgelopen kwartaal dan ook tot 1,2 miljard dollar.

Netflix verlaagt de abonnementsprijzen in India met 60 procent om daar de concurrentie aan te kunnen met Amazon en Disney. Het aandeel verloor circa 2,5 procent.

Social media platform Reddit heeft bij de U.S. Securities and Exchange Commission papierwerk ingeleverd voor een beursnotering in de VS. Details werden niet bekendgemaakt.

Afval- en recyclingbedrijf Rubion gaat via een 2 miljard dollar bedragende fusie met special-purpose acquisition company Founder naar de beurs, meldden de twee bedrijven.

Nu het aantal coronabesmettingen in de VS weer oploopt door de omikronvariant, sluit Apple weer winkels. Ook besloot het de terugkeer van personeel naar kantoor uit te stellen. Het aandeel noteerde ongeveer 3,5 procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.