Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Staat wil in 2022 voor 74,5 miljard euro lenen

Staat wil in 2022 voor 74,5 miljard euro lenen
16 dec 2021 om 16:45

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse staat is van plan om komend jaar 74,5 miljard euro te lenen. Dat heeft het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekendgemaakt. Dat bedrag is aanzienlijk lager dan de 112,1 miljard euro die de Staat volgens de laatste schattingen dit jaar leende.

De schatting van DSTA kent naar eigen zeggen “een hoge mate van onzekerheid”. De voortdurende coronacrisis leidt bijvoorbeeld al tot hernieuwde steunmaatregelen. Ook kunnen de plannen van het nieuwe kabinet ervoor zorgen dat de leenbehoefte toeneemt. Begin januari volgt een eerste update als de boeken over 2021 gesloten zijn. Het kastekort voor volgend jaar wordt geraamd op 23,3 miljard euro.

DSTA wil verder meer geld ophalen met zijn groene staatsleningen. Daar staat nu 10,7 miljard euro op uit en daar moet 5 miljard euro bijkomen. De eerste groene staatslening werd in 2019 uitgegeven. Het opgehaalde geld is bedoeld voor duurzame uitgaven en investeringen.

Vorig jaar werd het geld van de groene leningen vooral uitgegeven aan duurzame spoorprojecten. Ook ging er een aanzienlijk deel naar groene energie en een klein deel werd gebruikt voor het verduurzamen van woningen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.