AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 15 december 2021 11:14

Kleine plus voor AEX in aanloop naar rentebesluit Federal Reserve

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam stond woensdag aan het einde van de ochtend nipt op winst. Dat kwam vooral door de plus van 2 procent van producent van chipmachines ASML, een zwaargewicht in de index. Ook chiptoeleverancier ASMI (plus 2 procent) en verlichtingsbedrijf Signify (plus 2,1 procent) gingen duidelijk vooruit. Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. De vraag is vooral of de Fed zijn coronasteunmaatregelen sneller zal gaan afbouwen.

Later deze week volgen ook rentebesluiten van andere centrale banken zoals de Europese Centrale Bank en die van Japan en het Verenigd Koninkrijk. Ook hier is de vraag of beleidsmakers geneigd zijn hun coronastimulans, die rentes laag houdt, af te bouwen in het licht van de sterk gestegen inflatie.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 776,92 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 1024,27 punten. Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,7 procent. Londen verloor 0,3 procent. Beleggers in het Verenigd Koninkrijk verwerkten onder meer nieuwe cijfers over de inflatie. Die bleek in november te zijn opgelopen tot het hoogste niveau in ruim tien jaar.

Philips

Zorgtechnologieconcern Philips was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler in de AEX. Ook Shell, dat 1,2 procent verloor, stond bij de zakkers. Het olie- en gasconcern ging in het kielzog van de olieprijzen omlaag. De opmars van de Omikron-variant van het coronavirus zal tijdelijk zorgen voor een dip in de vraag naar olie, zo is de verwachting. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 70,04 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper, op 73,13 dollar per vat.

Aegon won in de AEX-index 1,8 procent. De verzekeraar heeft een deel van zijn langlevenrisico herverzekerd. IMCD won 0,7 procent. Topman Piet van der Slikke van de chemicaliëndistributeur mag van de commissarissen van het bedrijf op voor een nieuwe termijn van twee jaar. In mei kunnen aandeelhouders ook stemmen over een verlenging van vier jaar voor financieel topbestuurder Hans Kooijmans.

PostNL

Pakket- en postbezorger PostNL was de sterkste daler in de MidKap met een verlies van 2,9 procent na een adviesverlaging. Ook meldde De Telegraaf dat de Autoriteit Financiële Markten onderzoek doet naar de koersbeweging van het logistieke bedrijf. De waarde van PostNL daalt sinds deze zomer, terwijl de prestaties tegen het einde van het jaar juist pieken door al het thuiswinkelen.

De euro was 1,1262 dollar waard, tegen 1,1271 dollar een dag eerder.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 732,24 en op zijn laagst 710,89. Het aandeel had een slotkoers van 729,05.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Japan, Europa-werelddeel, Asml, Europese-centrale-bank, Autoriteit-financiele-markten, Centrale-bank, Verenigde-staten, Royal-dutch-shell


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt