Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street wacht af

Wall Street wacht af
14 dec 2021 om 12:32

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren rond lunchtijd 0,2 procent in het rood.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade houden beleggers het kruit droog in afwachting van de belangrijke rentebesluiten die deze week verschijnen. Dinsdag start de Federal Reserve zijn tweedaagse beleidsvergadering en woensdag volgt daaruit het rentebesluit. Donderdag zijn onder meer de Europese Centrale Bank en Bank of England aan de beurt.

“Beleggers moeten rekening houden met volatiliteit”, waarschuwt Aslam. De Fed zal vermoedelijk bekendmaken dat het sneller gaat taperen en die ‘hawkish’-opvatting kan mogelijk voor een daling zorgen van de aandelenmarkten, aldus de marktanalist.

“Maar we verwachten nog steed dat de mondiale economische groei in 2022 robuust zal zijn, wat de weg vrijmaakt voor hogere rendementen op aandelen”, volgens Aslam.

Op macro-economisch vlak is er dinsdag aandacht voor de Amerikaanse producentenprijzen in de maand november. Geraadpleegde economen verwachten vooraf een stijging van de producentenprijzenindex met 0,5 procent op maandbasis. De kerninflatie zou zijn uitgekomen op 0,4 procent.

“Een stijging van de producentenprijzen zal de opvatting van de Fed om zijn stimulus sneller af te bouwen, ondersteunen”, aldus Aslam.

De euro/dollar handelt rond lunchtijd op 1,1316. De WTI-olieprijs noteert stabiel rond 71 dollar. Het Internationaal Energieagentschap  rekent dit en volgend jaar op een iets minder sterke groei van de vraag naar olie, bleek dinsdag uit het maandrapport.

Bedrijfsnieuws

Tesla staat voorbeurs 2 procent lager, na een verlies van 5 procent op maandag. CEO Elon Musk heeft opnieuw aandelen verkocht. De Tesla-topman wist daarnaast dogecoin omhoog te praten, nadat hij op Twitter aangaf dat de cryptomunt gebruikt kan worden om bepaalde merchandise te kopen, zei marktanalist Naeem Aslam. 

IBM en Samsung Electronics hebben gezamenlijk een doorbraak aangekondigd in het ontwerp van halfgeleiders met behulp van een nieuwe verticale transistorarchitectuur. Het ontwerp heeft volgens de twee bedrijven potentieel om het energieverbruik met 85 procent te verminderen. IBM gaat dinsdag vooralsnog een half procent hoger openen.

Slotstanden

De S&P 500 verloor maandag 0,9 procent op 4.668,97 punten, de Dow Jones daalde 0,9 procent tot 35.650,95 punten en de Nasdaq leverde 1,4 procent in op 15.413,28 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.