Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street in het rood

Wall Street in het rood
14 dec 2021 om 20:39

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond fors lager, na een sterker dan verwacht inflatiecijfer voor de producentenprijzen en in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag.

De S&P 500 index daalde 0,9 procent tot 4.523,46 punten. De Nasdaq verloor 1,5 procent tot 15.183,29 punten.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade houden beleggers hun kruit droog in afwachting van de rentebesluiten die deze week worden bekendgemaakt. Woensdag maakt de Federal Reserve het resultaat bekend van zijn tweedaagse beleidsvergadering. Donderdag zijn de Europese Centrale Bank en Bank of England aan de beurt.

“Beleggers moeten rekening houden met volatiliteit”, waarschuwde Aslam. De Fed wil vermoedelijk sneller gaan taperen en die havikachtige blik kan leiden tot lagere aandelenkoersen, aldus de marktanalist.

Wall Street zette dinsdag de daling in nadat bleek dat de producentenprijzen in november met 0,8 procent zijn gestegen, waar vooraf was gerekend op 0,5 procent.  Op jaarbasis steeg het prijspeil in november met bijna 10 procent. Dit ondersteunt de verwachting dat de Fed sneller zijn stimulering wil afbouwen.

Financiële aandelen kregen een duw omhoog van het economische cijfer, en technologie en groeigerichte aandelen een duw omlaag. Het is al met al geen alarmerend bericht, vonden analisten. “Gemengde boodschappen zullen de dienst blijven uitmaken terwijl het jaar op zijn einde loopt”, stelde Lindsey Bell van Ally Invest, wijzend opp een beperkte beweging van de obligatierendementen.

Beleggers rekenen sowieso al op een versnelling van de afbouw van de stimulering door de Federal Reserve, woensdag bij het rentebesluit. De aandacht zal zich richten op de economische ramingen en de renteverwachtingen in de ‘dot plot’. 

Ook zijn beleggers benieuwd hoe de Fed aankijkt tegen de snel verspreidende omikron-variant van het voronavirus. Volgtens een Zuidafrikaanse studie bieden twee injecties met het PFizer-BioNTech vaccin een bescherming van 70 procent tegen ziekenhuisopname bij de variant.

De euro/dollar handelde op 1,1261. 

De WTI-olieprijs daalde 1 procent tot 70,56 dollar. Het Internationaal Energieagentschap rekent dit en volgend jaar op een iets minder sterke groei van de vraag naar olie, bleek dinsdag uit het maandrapport.

Bedrijfsnieuws

Tesla daalde 2,5 procent, na een verlies van 5 procent op maandag. Topman Elon Musk verkocht opnieuw aandelen en wist daarnaast dogecoin omhoog te praten, door op Twitter te zeggen dat de cryptomunt gebruikt kan worden om bepaalde merchandise te kopen, zei marktanalist Naeem Aslam.

IBM en Samsung Electronics hebben gezamenlijk een doorbraak aangekondigd in het ontwerp van halfgeleiders met behulp van een nieuwe verticale transistorarchitectuur. Het ontwerp heeft volgens de twee bedrijven potentieel om het energieverbruik met 85 procent te verminderen. IBM gaat dinsdag vooralsnog een half procent hoger openen. IBM steeg 1,2 procent. Samsung won 0,3 procent.

De coronapil die Pfizer ontwikkelt, verkleint de kans op ziekenhuisopname of overlijden met 89 procent binnen drie dagen nadat de eerste symptomen optreden. Het bedrijf meldde ook dat de coronapil vermoedelijk helpt tegen de omikronvariant van het coronavirus. Pfizer opende weinig veranderd maar het aandeel steeg halverwege de handelsdag naar een plus van 6 procent.

De voedingstak van 3M gaat een samenwerking aan met Neogen. Met deze stap ontstaat een activiteit die zich bezighoudt met voedselveiligheid en goed is voor een omzet van circa 1 miljard dollar en een EBITDA van ongeveer 300 miljoen dollar in het eerste jaar na afronding van de transactie. Na deze transactie houdt 3M een belang van 50,1 procent in Neogen. Het aandeel Neogen steeg 7 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • 3M
    * *
  • IBM (International Business Machines)
    * *
  • Pfizer
    * *
  • Twitter
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.