Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitzender Manpower verwacht begin 2022 record aan werkgelegenheid

Uitzender Manpower verwacht begin 2022 record aan werkgelegenheid
14 dec 2021 om 00:52

DIEMEN (ANP) – Wie een baan zoekt in Nederland heeft begin volgend jaar meer keuze dan ooit. Dat is de voorspelling van ManpowerGroup, een van de grootste uitzendbureaus ter wereld. Op basis van zijn driemaandelijkse enquête onder werkgevers stelt het bedrijf dat de werkgelegenheid een recordniveau zal bereiken.

ManpowerGroup vroeg 505 werkgevers in Nederland of ze in het eerste kwartaal van 2022 meer of minder mensen verwachten aan te nemen. Per saldo gaf 47 procent van de werkgevers aan extra personeel aan te moeten trekken, wat betekent dat er veel meer werkgevers hun personeelsbestand willen uitbreiden dan laten inkrimpen.

Het gaat volgens het uitzendconcern om het hoogste werkgelegenheidscijfer sinds het onderzoek in 2003 begon. Een jaar geleden waren er per saldo 2 procent meer werkgevers die extra personeel wilden dan werkgevers die verwachten minder mensen aan te nemen.

Vooral in de financiële sector en zakelijke dienstverlening groeit de werkgelegenheid. Ook in de bouw en IT-sector is meer personeel nodig. In de maakindustrie zijn er ook nog altijd meer werkgevers met uitbreidingsplannen dan andersom, maar het werkgelegenheidscijfer stijgt niet verder dan in voorgaande kwartalen.

Waar de grote vraag naar personeel goed nieuws is voor baanzoekers, kampen werkgevers met steeds grotere schaarste aan arbeidskrachten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat in het derde kwartaal 126 vacatures openstonden per 100 werklozen. Daarmee is de arbeidsmarkt krapper dan ooit.

“Alle organisaties merken het al, maar deze cijfers bevestigen het: de vraag naar personeel blijft stijgen”, zegt Jeroen Zwinkels, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland, in een toelichting op het onderzoek.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.