AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 14 december 2021 07:06

Europese beurzen openen grofweg vlak

In dit artikel vind u onder andere informatie over: FR40, PORT20,

De Europese beurzen gaan dinsdag een vlakke tot iets hogere opening tegemoet.

IG voorziet een openingswinst van 13 punten voor de Duitse DAX, een plus van 4 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 15 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager gesloten. Het is een vrij rustig begin van een drukke week vol rentebesluiten. Daarnaast is er veel aandacht voor de ontwikkelingen rond de omikronvariant van het coronavirus en de hoge inflatie.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag dat het sentiment maandag gedurende de dag verslechterde op de Europese beurzen. Reis- en luchtvaartaandelen stonden onder druk vanwege de toenemende besmettingen met de omikronvariant, terwijl ook energie-aandelen daalden. Verder bouwden handelaren hun posities wat af in afwachting van de reeks belangrijke rentebesluiten, volgens de marktanalist.

Tegelijk heeft Europa volgens Hewson ook nog steeds flink te kampen met de deltavariant, die nog altijd dodelijker blijkt dan omikron. "Dit duidt erop dat politici mogelijk wat overdreven reageren op de nieuwe variant, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de VS waar nieuwe restricties worden ingevoerd in reactie op de stijging van het aantal besmettingen."

Analist Naeem Aslam van AvaTrade merkte op dat de beurzen in de afgelopen weken zeer volatiel waren, waarbij beleggers de impact van de omikronvariant proberen in te schatten. Ook een "havikachtige" Fed zorgt volgens Aslam voor de nodige beweging. Verwacht wordt dat de Amerikaanse centrale bank komende woensdag bekendmaakt dat het sneller gaat taperen, terwijl de ECB vermoedelijk met meer duidelijkheid komt over het stopzetten van het PEPP. Over wat de Britse centrale bank gaat doen, de rente verhogen of het beleid handhaven, zijn de meningen meer verdeeld.

Bedrijfsnieuws

Morgan Stanley heeft maandag het advies voor Solvay verlaagd van Overwogen naar Gelijkgewogen, terwijl het koersdoel van 129,00 naar 111,00 euro ging. De analisten van Morgan Stanley voorzien een tragere groei op korte termijn en ook een lagere vrije kasstroom. Het aandeel daalde ruim 1,5 procent.

Verder kreeg Umicore weer een stel negatieve analistenrapporten om de oren. Het aandeel, dat vorige week na een winstwaarschuwing al hard daalde, leverde maandag nog eens 3 procent in.

Royal Dutch Shell heeft een overeenkomst getekend met QatarEnergy, dat een belang van 17 procent zal nemen in een tweetal olieplatformen van Shell in de Rode Zee. Shell daalde in Londen ruim 2,5 procent. BP verloor zo'n 2 procent.

In de DAX steeg Porsche met bijna 3 procent en SAP met zo'n 2,5 procent. Daimler TRuck steeg bijna 11 procent. Delivery Hero leverde 3,5 procent in. Just Eat Takeaway verloor in Amsterdam bijna 3 procent.

In Parijs ging Carrefour aan kop met een winst van zo'n 3 procent, terwijl Unibail-Rodamco-Westfield hekkensluiter was in de CAC, met een verlies van ruim 3,5 procent.

Euro STOXX 50         4.181,69 (-0,4%)
STOXX Europe 600        473,53 (-0,4%)
DAX                  15.621,72 (-0,01%)
CAC 40                6.942,91 (-0,7%)
FTSE 100              7.231,44 (-0,8%)
SMI                  12.551,28 (-0,5%)
AEX                     783,00 (-0,6%)
BEL 20                4.145,37 (-0,4%)
FTSE MIB             26.551,02 (-0,6%)
IBEX 35               8.322,70 (-0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag vlak.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zijn de Amerikaanse beurzen hun momentum van voor het weekend verloren, voorafgaand aan het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond. De vergadering van de Fed start dinsdag.

De Fed lijkt volgens valutahandelaar Joost Derks van iBanFirst te gaan aankondigen dat het tempo van taperen wordt opgeschroefd. Vermoedelijk is de Fed dan in maart 2022 klaar met zijn opkoopprogramma.

"Dan ligt de weg open voor een aantal renteverhogingen", aldus de valutahandelaar. Ook bij Monex Europe houden ze rekening met een versnelde tapering. Vermoedelijk wordt de inkoop opgevoerd van 15 naar 30 miljard dollar per maand. Monex verwacht dat de Fed in 2022 twee keer de rente zal verhogen. Daarom is vooral de nieuwe dot plot van belang, aldus analist Ima Sammani.

En een snellere tapering wordt volgens Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank ook een test voor de cryptomarkten. Zodra de markten minder risico willen nemen in hun beleggingen, zullen de cryptomarkten dit bovengemiddeld voelen, denkt Ozkardeskaya.

Vermogensbeheerder BlackRock verwacht dat aandelen in 2022 goed zullen presteren, terwijl de rendementen van obligaties "historisch laag" zullen blijven, omdat de centrale banken langzamer op een stijgende inflatie reageren dan in het verleden.

En terwijl nieuwe varianten van het coronavirus de kop zullen opsteken en mogelijk de economische groei vertragen, zal het herstel zich ook in 2022 doorzetten, denkt BlackRock.

De olieprijs daalde maandag licht. Bij een settlement van 71,29 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,5 procent goedkoper.

Volgens OPEC zal de omikronvariant niet al te veel impact hebben op de vraag naar olie. Het oliekartel gaat uit van een "milde en kortstondige" invloed, bleek maandag uit het maandrapport.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van luchtvaart- en cruisemaatschappijen stonden maandag onder druk. Delta Air Lines daalde 3,5 procent en American Airlines 4,9 procent. Royal Caribbean en Carnival verloren tot 5 procent.

Het bestuur van Didi steunt de plannen voor een beursexit in New York en een nieuwe notering in Hongkong. Dit maakte het Chinese technologiebedrijf maandagmiddag bekend in een document dat het indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Didi haalde in juni dit jaar nog 4,4 miljard dollar op met de beursgang in New York. Het aandeel verloor 1,1 procent.

Het aandeel Moderna ging 5,8 procent hoger, nadat Anthony Fauci, adviseur van president Joe Biden, zondag Amerikanen adviseerde om een coronabooster te gaan nemen. Pfizer won 4,6 procent en BioNTech 8 procent. Pfizer meldde maandag de 6,7 miljard bedragende overname van Arena Pharmaceuticals. Dat aandeel steeg bijna 81 procent.

Dollar Tree noemt de aanpak van de activistische belegger Mantle Ridge, die het voltallige bestuur van het bedrijf wil vervangen, niet constructief, agressief en vijandig. De investeerder wil dat Richard Dreiling, die eerder rivaal Dollar General onder zijn hoede had, een leidende positie krijgt bij Dollar Tree. Het aandeel daalde 0,5 procent.

Ares Management heeft 8 miljard dollar opgehaald voor een fonds dat leningen verstrekt aan kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven. Alternatieve vermogensbeheerders vechten om marktaandeel in deze markt, omdat ze hierdoor hun beheerde vermogen sterk kunnen laten groeien, en dat is weer een aanjager van hun marktwaarde. Het aandeel daalde 1,3 procent.

S&P 500 index                4.668,97 (-0,9%)
Dow Jones index             35.650,95 (-0,9%)
Nasdaq Composite            15.413,28 (-1,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag lager.

Nikkei 225             28.428,42 (-0,7%)
Shanghai Composite     3.660,56 (-0,6%)
Hang Seng              23.631,50 (-1,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1276. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar op 1,1287.

USD/JPY Yen   113,58
EUR/USD Euro  1,1276
EUR/JPY Yen   128,07

MACRO-AGENDA:
06:30 Industriële productie - Oktober def. (Jap)
08:00 Werkloosheid - Oktober (VK)
10:00 IEA - Maandrapport (Fra)
11:00 Industriële productie - Oktober (eur)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - November (VS)
14:30 Producentenprijzen - November (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten


De koers van het aandeel FR40 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel PORT20 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Euro_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

februari 2, 2023

Meta, Shell en ING presteren sterk| 2 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 1, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

februari 1, 2023

Philips krijgt klappen | 1 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 31, 2023

AEX “Stuwende Stieren” – 31jan23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:16

  Knalgroene beurzen na Fed-meeting + cijferregen

 • 10:33

  ETF van de week: SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF (ZPDF)

 • 08:09

  Fed zet inflatiestrijd door, renteverhoging van 0,25% verwacht

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
01 feb 14:58 ProBeleggen

Slim beleggen in ASM International

01 feb 09:06 Bas Heijink

Gaat de euro weer stijgen?

31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille