Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street licht hoger in de startblokken

Wall Street licht hoger in de startblokken
13 dec 2021 om 15:09

De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een hogere opening. Ruim een half uur voor de start staan de futures op de S&P 500 index 0,2 procent hoger en die voor de Nasdaq 0,3 procent in de plus.

Het belooft een relatief rustige dag te worden, met weinig cijfers op de agenda. Later in de week wordt het een stuk drukker, waarbij de centrale banken de boventoon zullen voeren. Onder meer de Federal Reserve, de Bank of England en de Europese Centrale Bank publiceren een rentebesluit.

De Fed lijkt volgens valutahandelaar Joost Derks van iBanFirst te gaan aankondigen dat het tempo van taperen wordt opgeschroefd. Vermoedelijk is de Fed dan in maart 2022 klaar met zijn opkoopprogramma en “dan ligt de weg open voor een aantal renteverhogingen”, aldus de valutahandelaar. Ook bij Monex Europe houden ze rekening met een versnelde tapering. Vermoedelijk wordt de inkoop opgevoerd van 15 naar 30 miljard dollar per maand, En dan zou de Fed in maart klaar zijn. Monex verwacht dat de Fed in 2022 twee keer de rente zal verhogen. In dat licht is vooral de nieuwe dot plot van belang, aldus analist Ima Sammani van Monex.

En een snellere tapering wordt volgens Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank ook een test voor de cryptomarkten. Zodra de markten minder risico willen nemen in hun beleggingen, zullen de cryptomarkten dit bovengemiddeld voelen, denkt Ozkardeskaya. Een bitcoin kost maandagmiddag 48.911 dollar.

De euro/dollar handelde maandag op 1,1273.

Olie werd een half procent goedkoper. Volgens OPEC zal de omikron-variant van het coronavirus niet al te veel impact hebben op de vraag naar olie. Het oliekartel gaat uit van een “milde en kortstondige” invloed op de vraag naar olie.
 
Dit betekent dat OPEC er nog altijd op rekent dat de vraag naar olie dit jaar met 5,7 miljoen vaten per dag zal stijgen. En voor 2022 rekent het kartel op een stijging van 4,2 miljoen vaten per dag. Een deel van het herstel dat in het lopende vierde kwartaal werd voorzien, is nu verschoven naar de eerste maanden volgend jaar. En gedurende de tweede helft van 2022 volgt een “stabieler herstel”.

Bedrijfsnieuws

De board van Didi steunt de plannen voor een beursexit in New York en een nieuwe notering in Hongkong. Dit maakte het Chinese technologiebedrijf maandagmiddag bekend in een document dat het indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Didi haalde in juni dit jaar nog 4,4 miljard dollar op met de beursgang in New York. Didi lijkt een half procent lager te openen.

Het aandeel Moderna lijkt een paar procent hoger te gaan openen, nadat Anthony Fauci, de medisch adviseur van president Joe Biden, zondag Amerikanen adviseerde om een coronabooster te gaan nemen.

Dollar Tree noemt de aanpak van de activistische belegger Mantle Ridge, die het voltallige bestuur van het bedrijf wil vervangen, niet constructief, agressief en vijandig. De investeerder wil dat Richard Dreiling, die eerder rivaal Dollar General onder zijn hoede had, een leidende positie krijgt bij Dollar Tree.

Ares Management heeft 8 miljard dollar opgehaald voor een fonds dat leningen verstrekt aan kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven. Alternatieve vermogensbeheerders vechten om marktaandeel in deze markt, omdat ze hierdoor hun beheerde vermogen sterk kunnen laten groeien, en dat is weer een aanjager van hun marktwaarde.

De prijzen van lithium zijn snel aan het stijgen, door sterke vraag naar batterijen voor elektrische auto’s en smartphones. Dit jaar steeg de lithiumprijs al 240 procent, meldde Benchmark Mineral Intelligence. Het in Amsterdam genoteerde AMG verhoogde maandag de winstoutlook omdat de marktomstandigheden voor lithium verbeteren. AMG wint circa 3 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 1,0 procent tot 4.712,02 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 35.970,99 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 15.630,60 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers AMG Critical Materials NV

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.