Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager
13 dec 2021 om 18:32

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager gesloten. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,4 procent op 473,53 punten, de Duitse DAX eindigde vrijwel vlak op 15.621,72 punten, de Franse CAC 40 verloor 0,8 procent op 6.937,41 punten en de Britse FTSE 100 leverde ook 0,8 procent in op 7.231,44 punten.

Het is een vrij rustig begin van een drukke week vol rentebesluiten, waaronder die van de Federal Reserve op woensdagavond en de Europese Centrale Bank en Bank of England op donderdag. Daarnaast is er veel aandacht voor de ontwikkelingen rond de omikronvariant van het coronavirus en de hoge inflatie.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag dat het sentiment maandag gedurende de dag verslechterde op de Europese beurzen. Reis- en luchtvaartaandelen stonden onder druk vanwege de toenemende besmettingen met de omikronvariant, terwijl ook energie-aandelen daalden. Verder bouwden handelaren hun posities wat af in afwachting van de reeks belangrijke rentebesluiten, volgens de marktanalist.

Tegelijk heeft Europa volgens Hewson ook nog steeds flink te kampen met de deltavariant, die nog altijd dodelijker blijkt dan omikron. “Dit duidt erop dat politici mogelijk wat overdreven reageren op de nieuwe variant, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de VS waar nieuwe restricties worden ingevoerd in reactie op de stijging van het aantal besmettingen.”

Analist Naeem Aslam van AvaTrade merkte op dat de beurzen in de afgelopen weken zeer volatiel waren, waarbij beleggers de impact van de omikronvariant proberen in te schatten. Ook een “havikachtige” Fed zorgt volgens Aslam voor de nodige beweging. Verwacht wordt dat de Amerikaanse centrale bank komende woensdag aankondigt dat het sneller gaat taperen, terwijl de ECB vermoedelijk met meer duidelijkheid komt over het stopzetten van het PEPP. Over wat de Britse centrale bank gaat doen, de rente verhogen of het beleid handhaven, zijn de meningen meer verdeeld.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De euro/dollar handelde rond het slot op 1,1293.

De olieprijs daalde licht. Volgens OPEC zal de omikron-variant van het coronavirus niet al te veel impact hebben op de vraag naar olie. Het oliekartel gaat uit van een “milde en kortstondige” invloed.
 
Daarom rekent OPEC er nog altijd op dat de vraag naar olie dit jaar met 5,7 miljoen vaten per dag zal stijgen. En voor 2022 rekent het kartel op een stijging van 4,2 miljoen vaten per dag. Een deel van het herstel dat in het huidige vierde kwartaal werd voorzien, is nu verschoven naar de eerste maanden van volgend jaar. En gedurende de tweede helft van 2022 volgt een “stabieler herstel”, aldus het kartel.

Bedrijfsnieuws

Morgan Stanley heeft maandag het advies voor Solvay verlaagd van Overwogen naar Gelijkgewogen, terwijl het koersdoel van 129,00 naar 111,00 euro ging. De analisten van Morgan Stanley voorzien een tragere groei op korte termijn en ook een lagere vrije kasstroom. Het aandeel daalde ruim 1,5 procent.

Verder kreeg Umicore weer een stel negatieve analistenrapporten om de oren. Het aandeel, dat vorige week na een winstwaarschuwing al hard daalde, leverde maandag nog eens 3 procent in.

Royal Dutch Shell heeft een overeenkomst getekend met QatarEnergy, dat een belang van 17 procent zal nemen in een tweetal olieplatformen van Shell in de Rode Zee. Shell daalde in Londen ruim 2,5 procent. BP verloor zo’n 2 procent.

In de DAX steeg Porsche met bijna 3 procent en SAP met zo’n 2,5 procent. Daimler TRuck steeg bijna 11 procent. Delivery Hero leverde 3,5 procent in. Just Eat Takeaway verloor in Amsterdam bijna 3 procent.

In Parijs ging Carrefour aan kop met een winst van zo’n 3 procent, terwijl Unibail-Rodamco-Westfield hekkensluiter was in de CAC, met een verlies van ruim 3,5 procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Adyen
    * *
  • Ahold Delhaize
    * *
  • Arcelor Mittal
    * *
  • KPN
    * *
  • NED25
    * *
  • Philips
    * *
  • Royal Dutch Shell
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.