Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chemiebedrijf Avantium zet opmars voort op groen Damrak

Chemiebedrijf Avantium zet opmars voort op groen Damrak
13 dec 2021 om 11:15

AMSTERDAM (ANP) – Avantium zette maandag de opmars voort op de Amsterdamse beurs. Beleggers bleven positief over de voortzetting van de plannen van het chemieconcern voor een bioplastics-fabriek in Delfzijl. Ook AMG won terrein na een verhoging van de winstverwachting door de metalengroep.

Beleggers kijken verder vooral uit naar de rentevergaderingen van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve, die later deze week worden gehouden. Door de hoge inflatie neemt de druk op centrale banken toe om steunprogramma’s sneller af te bouwen en de rentes te verhogen.

Avantium dikte 12,5 procent aan. Het chemieconcern werd vrijdag al bijna 40 procent meer waard na de bekendmaking van de bouw van de langverwachte fabriek, waar plastic zal worden gemaakt op basis van suiker in plaats van aardolie.

AMG

In de MidKap ging AMG (plus 4,2 procent) aan kop. Het bedrijf verwacht in 2022 meer winst te boeken dan eerder voorzien. De verhoging is onder meer het gevolg van de verbeterde marktomstandigheden bij de lithiumactiviteiten, die de onderneming gaat onderbrengen in een divisie genaamd AMG Lithium.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 792,35 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 1032,38 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,8 procent. Londen daalde 0,1 procent.

NN Group

ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van dik 2 procent. Het staalconcern profiteerde onder meer van de positieve vooruitzichten voor de Chinese economie. Zo lieten beleidsmakers van de Communistische Partij na afloop van de jaarlijkse Central Economic Work Conference weten prioriteit te zullen geven aan economische stabiliteit in 2022. Dit wakkerde de hoop aan op meer steunmaatregelen van Beijing voor de economie.

Verzekeraar NN Group steeg ruim 1 procent dankzij een adviesverhoging door Barclays. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway stond onderaan met een min van 1,7 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM zakte 1,1 procent. De luchtvaartcombinatie heeft 500 miljoen euro afgelost van de banklening van 4 miljard euro, die gegarandeerd wordt door de Franse overheid. Air France-KLM herhaalde te blijven kijken naar een verdere versterking van de balans. De uitgifte van nieuwe aandelen behoort daarbij volgens het concern tot de mogelijkheden.

De euro was 1,1266 dollar waard, tegen 1,1313 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 71,80 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 75,32 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.