AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 9 december 2021 13:25

Poolse premier gaat Scholz oproepen Nord Stream 2 te stoppen

WARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse premier Mateusz Morawiecki gaat de kersverse Duitse bondskanselier Olaf Scholz op het hart drukken een streep te zetten door het opstarten van de omstreden Russische gaspijplijn Nord Stream 2. Polen, Oekraïne en andere landen in de regio vrezen dat Rusland de pijplijn als machtsmiddel kan gebruiken. Scholz brengt volgens Poolse media zondag een bezoek aan Warschau.

"Ik zal kanselier Scholz oproepen niet toe te geven aan de druk van Rusland en niet toe te staan dat Nord Stream 2 wordt gebruikt als een instrument voor chantage tegen Oekraïne, Polen en de Europese Unie", zei Morawiecki tijdens een bezoek aan Rome.

Volgens critici, waaronder de Verenigde Staten, wordt Europa door de pijpleiding te afhankelijk van Rusland voor de gasvoorziening en krijgt Moskou daarmee een diplomatiek wapen in handen. Bovendien kan Rusland met de nieuwe pijplijn landen als Oekraïne buitenspel zetten. Die landen ontvangen nu nog vergoedingen voor het gas dat over hun grondgebied wordt vervoerd, maar de Nord Stream 2 loopt via de Baltische Zee naar Duitsland.

Machtswisseling

Warschau hoopt met de recente machtswisseling in Berlijn de regering op andere gedachten te brengen. Onder bondskanselier Angela Merkel bleef Duitsland achter de aanleg van de pijplijn staan, tot ongenoegen van veel overheden in Centraal- en Midden-Europa.

Duitsland vond onder Merkel juist dat de 1200 kilometer lange gaspijplijn zorgt voor een directe en zekere energietoevoer. Wel stelde de oud-bondskanselier dat Rusland de pijplijn niet als wapen moet gebruiken. De pijpleiding is compleet, maar wacht nog op goedkeuring voor gebruik van de Duitse autoriteiten. Naar verwachting zal de leiding de Russische gaslevering aan Duitsland verdubbelen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Warschau, Aardgas, Europa-werelddeel, Verenigde-staten, Duitsland, Rome-stad, Rusland, Moskou

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…