AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM donderdag, 9 december 2021 07:04

Europese beurzen openen vlak

In dit artikel vind u onder andere informatie over: FR40, PORT20,

De Europese beurzen gaan donderdag een grofweg vlakke opening tegemoet. IG voorziet een openingswinst van 14 punten voor de Duitse DAX, een plus van 7 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 8 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, na enkele mooie dagen. Dinsdag was er nog opluchting omdat de omikron-variant wellicht besmettelijker, maar ook milder lijkt.

"De hardnekkige wereldwijde rally is tot stilstand gekomen, maar de vooruitzichten voor aandelen blijven uitermate positief", zei marktanalist Chris Beauchamp van IG.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een "bescheiden" pas op de plaats voor Europese beurzen na de sterke stijgingen van de afgelopen twee dagen. Deze stijgingen noemde Hewson verrassend, omdat ze plaatsvinden tegen een achtergrond van oplopende inflatie en centrale banken die de komende weken en maanden waarschijnlijk zullen beginnen met het inperken van een deel van de monetaire steun.

Broker Bryan Garnier zei dat hoewel regeringen waarschijnlijk boostercampagnes zullen afdwingen met de huidige vaccins, het waarschijnlijk is dat farmaceuten zullen werken aan een nieuwe generatie vaccins die beter werken tegen de omikron-variant.

Op macro-economisch vlak stonden woensdag in Europa geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Het Zwitserse voedingsbedrijf Nestlé heeft het belang in het Franse cosmeticabedrijf L'Oreal teruggebracht tot 20 procent en het bestaande eigen aandeleninkoopprogramma vernieuwd. Het aandeel Nestlé steeg circa 1,5 procent in koers, terwijl L'Oreal ongeveer 1,5 procent verloor.

HelloFresh gaf voor het eerst concrete verwachtingen voor 2022 af en mikt daarbij op een dubbelcijferige omzetgroei. De verwachte groei van 20 tot 26 procent is beduidend hoger dan analisten hadden voorzien, maar wel veel lager dan de groei dit jaar. Het aandeel verloor ruim 10,0 procent.

Umicore wil een samenwerking starten met Volkswagen voor EV-batterijmaterialen. Tegelijk gaf Umicore ook een winstwaarschuwing af. Umicore daalde circa 9,0 procent. Volkswagen won juist ruim 10,0 procent.

BP heeft Amply Power gekocht, een Amerikaanse oplaadspecialist voor wagenparken met elektrische voertuigen. Het aandeel BP sloot 0,8 procent lager.

In Parijs steeg defensiespecialist Safran ruim 1,5 procent, net als Airbus. Hermes verloor bijna 3,0 procent en Pernod Ricard daalde ruim 2,0 procent.

In Frankfurt ging Porsche aan kop met een winst van circa 3,5 procent. Infineon verloor ongeveer 4,5 procent.

Maaltijdbezorgers deden het woensdag goed. Delivery Hero won 1,5 procent en Just Eat Takeaway 2,7 procent. Deliveroo behaalde in Londen een winst van 0,8 procent.

Euro STOXX 50          4.233,09 (-1,0%)
STOXX Europe 600       477,36 (-0,6%)
DAX                    15.687,09 (-0,8%)
CAC 40                 7.014,57 (-0,7%)
FTSE 100               7.337,35 (0,0%)
SMI                    12.597,43 (+0,7%)
AEX                    797,72 (-1,0%)
BEL 20                 4.186,86 (-1,0%)
FTSE MIB               26.751,93 (-1,4%)
IBEX 35                8.478,40 (-1,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag licht lager.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten.

De Amerikaanse aandelenmarkten zagen zich woensdag gesteund door optimisme dat de economische impact van de coronavirusvariant Omikron minder drastisch zal zijn dan eerst werd gevreesd.

"De prijsactie tot dusver deze week staat in compleet contrast met de schizofrene schommelingen van vorige week", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "De afgelopen twee dagen was sprake van een ongebreideld optimisme dat er, ondanks alle zorgen over Omikron en ondanks de grotere overdraagbaarheid van de variant, een groeiende hoop is dat de gevolgen waarschijnlijk mild zullen zijn", zei hij.

Marktanalist Willem Sels van HSBC verwacht wel meer volatiliteit. "Ik denk dat we veel schommelingen zullen krijgen", zei hij, wijzend op de onzekere vooruitzichten voor de inflatie en de kans op verdeelde economische cijfers volgend jaar.

De mondiale markten kregen deze week een nieuwe impuls door de maatregelen van Beijing om de vertragende Chinese economie te stimuleren. Beleggers blijven echter op scherp staan vanwege de plannen van de Federal Reserve om het monetaire beleid aan te scherpen in een poging om de de inflatie in 2022 af te remmen.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in de VS bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 2,0 procent. De marktindex steeg van 604,2 naar 616,4.

Tevens werd bekend dat het aantal vacatures in de VS in oktober verder is gestegen. In oktober bedroeg het aantal openstaande vacatures 11,0 miljoen. In september waren dit er nog zo'n 10,6 miljoen, en in oktober 2020 waren dit er zelfs nog maar 6,8 miljoen.

Een januarifuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 0,4 procent, ofwel 0,31 dollar, hoger op 72,36 dollar op de New York Mercantile Exchange, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald. Daarmee sloot de olieprijs op zijn hoogste niveau in twee weken.

Donderdag staan in de VS op macro-economisch vlak een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de groothandelsvoorraden van oktober.

Bedrijfsnieuws

Een derde dosis van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech lijkt ongeveer even goed te beschermen tegen de nieuwe omikron-variant van het virus als twee doses tegen eerdere varianten, meldden de vaccinproducenten woensdag. Voorlopige laboratoriumstudies zouden laten zien dat drie doses veel sterker werken tegen omikron dan twee. Dat sluit niet uit dat twee doses voldoende bescherming bieden tegen ernstig ziekte, merkten Pfizer en BioNTech daarbij op. Pfizer daalde echter circa 0,5 procent. BioNTech verloor ruim 3,0 procent.

Campbell Soup heeft in het afgelopen kwartaal de omzet en de winst zien afnemen, maar de schade viel mee. De outlook werd door de fabrikant van soepen en sauzen herhaald. Het aandeel won bijna 2,0 procent.

Fitch verwacht dat makers van elektrische auto's de klap van duurdere metalen voor batterijen zullen willen verzachten voor de consument. De economen becijferden dat er volgend jaar 40 procent meer elektrische auto's worden verkocht. In landen met lagere inkomens die geen belastingvoordelen bieden zullen er voorlopig meer hybride modellen verkocht worden. Tot 2030 blijven Azië, Europa en Noord-Amerika de dominante markten voor elektrisch rijden, denkt Fitch.

Beyond Meat heeft twee managers afkomstig van vleesproducent Tyson Foods benoemd, om zijn groeistrategie te versnellen. Beyond Meat steeg circa 4,0 procent, terwijl Tyson Foods circa 0,4 procent daalde.

Tesla heeft in november 52.859 auto's verkocht die in China werden geproduceerd. Dit schreef persbureau Reuters woensdag op basis van cijfers van China Passenger Car Association. 21.127 van deze exemplaren werden vanuit China geëxporteerd naar andere landen. Het aandeel noteerde ongeveer 1,5 procent hoger.

De directeur van Instagram zal woensdag verschijnen in de Amerikaanse Senaat, in verband met mogelijke schadelijke effecten van de fotodeel-app voor het welzijn van jongeren, en een onderzoek naar wat het moederbedrijf daarvan afwist. De app kan het zelfbeeld dat sommige meisjes over hun lichaam hebben ongunstig beïnvloeden. Moederbedrijf Meta, voorheen Facebook, steeg ongeveer 2,5 procent.

De problemen met de aanvoer van onderdelen zijn aan het verbeteren voor sommige bedrijven, maar langetermijnoplossingen zullen veel langer duren, verwachten de CEO's van Intel, Wayfair en Accenture. Zijn spraken tijdens een conferentie van CEO's georganiseerd door zakenkrant The Wall Street Journal. Intel verloor ongeveer 1,5 procent.

S&P 500 index              4.701,21 (+0,3%)
Dow Jones index            35.754,75 (+0,1%)
Nasdaq Composite           15.786,99 (+0,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag overwegend hoger.

Nikkei 225                     28.775,38 (-0,3%)
Shanghai Composite     3.680,79 (+1,2%)
Hang Seng                   3.680,79 (+0,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1329. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1354 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1332 op de borden.

USD/JPY Yen   113,61
EUR/USD Euro   1,1329
EUR/JPY Yen  128,70

MACRO-AGENDA:
03:30 Inflatie - November (Chi)
08:00 Handelsbalans - Oktober (Dld)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Groothandelsvoorraden - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Oracle - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Broadcom - Cijfers vierde kwartaal (VS)


De koers van het aandeel FR40 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel PORT20 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Euro_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver