Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chipmaker Broadcom rekent op blijvend hoge vraag naar chips

Chipmaker Broadcom rekent op blijvend hoge vraag naar chips
9 dec 2021 om 23:29

SAN JOSE (ANP) – De wereldwijde honger naar chips is voorlopig nog niet gestild. De Amerikaanse ontwikkelaar en verkoper van halfgeleiders Broadcom verwacht in het lopende kwartaal een omzet te boeken die hoger uitvalt dan een jaar eerder. Onder andere aanbieders van cloudsoftware hadden de voorbije periode grote behoefte aan nieuwe chips voor hun datacenters. Daarnaast profiteert Broadcom van de ontwikkeling van 5G-toepassingen waarvoor het chips heeft ontwikkeld.

In het lopende, eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2022 rekent Broadcom op een omzet van 7,6 miljard dollar, omgerekend 6,7 miljard euro. Dat zou een stijging van 14 procent zijn ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op iedere dollar aan omzet verwacht de chipmaker bovendien ruim 61 cent aan winst voor afschrijvingen, rentes en belastingen. Dat zou een nieuwe recordmarge zijn.

Al heel het jaar kampen meerdere sectoren, waaronder de auto-industrie, met tekorten aan chips door de explosief gestegen vraag naar elektronica en datacenters tijdens coronalockdowns. Broadcom-topman Hock Tan was een van de eerste topbestuurders die waarschuwde voor schaarste, waarbij hij klanten opriep veel eerder te bestellen dan ze gewend waren.

In het slotkwartaal van boekjaar 2021 leverde de grote vraag naar chips Broadcom een omzetstijging van 15 procent op tot 7,4 miljard dollar. Daarop boekte het bedrijf een nettowinst van bijna 2 miljard dollar, tegenover 1,3 miljard dollar een jaar eerder. Aandeelhouders delen mee in de goede cijfers. Broadcom gaat voor 10 miljard dollar eigen aandelen inkopen, wat de waarde van de overgebleven stukken verhoogt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.