Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Brussel wil wapens tegen economische intimidatie China en Rusland

Brussel wil wapens tegen economische intimidatie China en Rusland
8 dec 2021 om 12:00

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie moet zich wapenen tegen pogingen van landen als China en Rusland om EU-lidstaten onder druk te zetten, vindt de Europese Commissie. Als een EU-land ten onrechte economische sancties worden opgelegd, wil de commissie snel en simpel kunnen terugslaan. De commissie denkt bijvoorbeeld aan importheffingen.

Zeker kleine EU-landen worden soms onder druk gezet zonder dat ze daar veel tegenin kunnen brengen. Zo heeft China de handel met Litouwen onlangs stilgelegd omdat het Baltische land de banden met Taiwan aanhaalde. Litouwen heeft de EU om hulp gevraagd, maar voor stevige tegenmaatregelen is de steun van alle lidstaten nodig en er is meestal wel een dwarsligger.

Eurocommissaris Valdis Dombrovskis wil daarom nieuwe wapens tegen “het groeiende probleem van economische intimidatie”. Als een handelspartner zich daaraan bezondigt, moet de commissie de unie kunnen verdedigen met bijvoorbeeld invoerheffingen en -beperkingen. Maar zij zou ook investeerders en bedrijven de toegang tot de Europese markt kunnen ontzeggen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.