Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gasprijzen gestegen vanwege spanningen tussen VS en Rusland

Gasprijzen gestegen vanwege spanningen tussen VS en Rusland
7 dec 2021 om 14:30

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) – De prijs van aardgas is in Europa flink gestegen. Dat komt doordat de Amerikaanse president Joe Biden dreigt met zware economische sancties tegen gasleverancier Rusland. Washington vreest dat de Russen een invasie van Oekraïne voorbereiden.

De prijs van gas op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs was rond 15.00 uur met 7 procent gestegen naar 96,07 euro per megawattuur. Begin oktober piekte de gasprijs nog op meer dan 160 euro vanwege de grote vraag naar aardgas.

De Russische president Vladimir Poetin had vorige maand nog beloofd extra gas te gaan leveren aan Europa. Daar is Gazprom nog niet aan begonnen. De voorraden liggen nu ver onder de normale niveaus. Gazprom heeft meermaals gezegd zich aan zijn leveringsverplichtingen naar Europa te houden.

Moskou heeft herhaaldelijk gesteld meer gas aan Europa te kunnen leveren als de pijpleiding Nord Stream 2 wordt goedgekeurd voor gebruik. De leiding is voltooid maar wacht nog op certificering van nationale autoriteiten. Ook Brussel moet nog akkoord gaan. Kenners denken dat het daarom nog maanden kan duren voordat gas komt via Nord Stream 2.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.