Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fiscus vult aftrekposten bij belastingaanslag zelf in

Fiscus vult aftrekposten bij belastingaanslag zelf in
6 dec 2021 om 07:14

DEN HAAG (ANP) – Veel Nederlanders krijgen de komende weken een voorlopige aanslag voor volgend jaar. Nieuw daarbij is dat de Belastingdienst de aftrekposten automatisch invult zodat een burger volgens de fiscus zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Dat kan bijvoorbeeld schelen wanneer samen aangifte wordt gedaan als fiscale partners. Mensen kunnen er volgens de Belastingdienst altijd nog voor kiezen de bedragen alsnog anders te verdelen.

Het gaat bijvoorbeeld om aftrekposten van de eigen woning of uitgaven voor specifieke zorgkosten. Het kan belastingvoordeel opleveren wanneer degene met het hoogste inkomen van de fiscale partners kosten zoals hypotheekrente kan aftrekken. Bijtellingen moeten juist bij het laagste inkomen worden opgeteld.

In de komende periode worden ongeveer 4 miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting verstuurd. De fiscus raadt ontvangers aan om die goed te controleren en waar nodig te wijzigen. Dat kan voorkomen dat iemand moet terugbetalen of bijbetalen.

Sommige mensen ontvangen automatisch een voorlopige aanslag omdat de inschatting is dat ze anders relatief veel moeten bijbetalen bij de definitieve aanslag. Zij kunnen elke maand een deel afdragen, om te voorkomen dat ze in een keer een grote rekening krijgen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.