Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

EBA: Europese banken staan er beter voor

EBA: Europese banken staan er beter voor
3 dec 2021 om 18:58

De grootste Europese banken hebben hun solvabiliteit, winstgevendheid en liquiditeit zien stijgen. Dit bleek vrijdag uit de laatste transparantie-oefening van de Europese bankautoriteit EBA.

Aan het einde van het tweede kwartaal stond de CET 1 ratio van de120 deelnemende banken op 15,8 procent. Dat is 0,8 procentpunt meer dan medio 2020. Fully loaded steeg het percentage van 14,7 naar 15,5 procent.

In België lieten Belfius en KBC een fully loaded ratio zien van 15,7 en 17,5 procent. Het Nederlandse ABN AMRO kwam uit op 18,3 procent, Rabobank op 17,2 procent en ING op 15,7 procent.

Wat echter meer in het oog sprong, is dat het rendement op het eigen vermogen van de deelnemende banken is gestegen van 0,4 naar 7,4 procent.

Toch waarschuwde de EBA dat op het vlak van winstgevendheid er “structurele uitdagingen” blijven.

Volgens de vakkenautoriteit voorkwamen steunmaatregelen van overheden en centrale banken dat banken verder moesten afschrijven op hun bezittingen.  “Maar dit maakte het ook lastiger voor de banken om de kredietwaardigheid van hun klanten te testen.”

“Vooruitkijkend moeten zowel banken als micro- en macroprudentiële autoriteiten voorbereid zijn op een verslechtering van de economische vooruitzichten of als de inflatiedruk zich vertaalt in verdere rentestijgingen.”


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.