NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 2 december 2021 13:53

Kabinet ziet geen noodzaak tot verdere compensatie inflatie

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet is niet van plan meer te doen om huishoudens te compenseren voor de hard oplopende inflatie. Diverse partijen hadden staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) om een reparatieplan gevraagd, maar die vindt dat vooralsnog genoeg gedaan wordt om prijsstijgingen te dempen.

Op Prinsjesdag ging het demissionaire kabinet er nog van uit dat de koopkracht, uitgaande van een ongewijzigde persoonlijke situatie, volgend jaar gemiddeld genomen weinig zou veranderen. Sindsdien is de inflatie evenwel fors opgelopen, mede door de sterk gestegen brandstof- en energieprijzen.

De consumentenprijzen lagen volgens statistiekbureau Eurostat in november 5,6 procent hoger dan een jaar eerder, de sterkste stijging in bijna een kwart eeuw. Met zulke prijsstijgingen is de begroting voor Sociale Zaken volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer "volledig achterhaald". PVV'er Leon de Jonge vreest dat gezinnen "door hun hoeven gaan zakken".

Momentopname

Wiersma begrijpt de zorgen in de Kamer. Maar hij benadrukt wel dat het alarmerende inflatiecijfer over november een momentopname is. De fors gestegen energieprijzen zijn de voornaamste aanjager. De verwachting is dat die komend voorjaar wel weer terug zullen zakken, aldus de bewindsman.

Het is kortom "te vroeg om te voorspellen hoe de koopkracht en inflatie zich volgend jaar zullen ontwikkelen", vindt Wiersma. Daarnaast verwijst hij naar de formatietafel. Daar zal volgens hem "ongetwijfeld" gesproken worden over bijvoorbeeld verhoging van het minimumloon, een vurige wens van veel partijen.

Daar komt bij dat het demissionaire kabinet al de portemonnee heeft getrokken om de fors hogere energierekening te compenseren. De 3,2 miljard euro die daarvoor is uitgetrokken is "niet niks", vindt Wiersma. Daarnaast is geschoven binnen de rijksbegroting om de stijging van de zorgverzekeringspremie te verzachten.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Ministerie-van-sociale-zaken-en-werkgelegenheid, Partij-voor-de-vrijheid, Inflatie, Eurostat

De Aandeelhouder TV

mei 16, 2022

Business Class | Aflevering 15 mei 2022 | Wierda en Partners Vermogensbeheer

mei 16, 2022

Aandeel AMG technische analyse 16 mei 2022 – Door Nico Bakker

mei 16, 2022

Musk zet Twitter in spagaat | 16 mei 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 13, 2022

Week 19 AEX, DAX, BEL20 – 19mei22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 13:16

  Positieve divergentie voor de AEX en Alibaba

 • 11:09

  Technische Analyse BEL 20 en Walmart

 • 08:39

  Beurzen lager van start na zwakke Chinese retailcijfers

 • 18:39

  TA van Edward Loef – Pfizer en BioNTech opnieuw technisch bekeken

 • 13:00

  Delta: de optiegriek om te begrijpen

 • 12:00

  Gamma: de onderschatte optiegriek

 • 08:23

  Rally Amerikaanse futures neemt Azië en Europa op sleeptouw

 • 12:00

  De optiegrieken: delta, gamma, vega en theta

 • 08:20

  Wall Street sell-off continues en Europa opent 2% lager

Masterclasses

Columns

Nieuw
16 mei 15:18 Nico Inberg

Inflatie up, Groei down.

16 mei 10:11 Marco Knulst

Uitgebreide AEX-analyse: Crash of herstel?

16 mei 10:48 Cees Smit

Column: Crashende Crypto