Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street speelt winsten volledig weg

Wall Street speelt winsten volledig weg
1 dec 2021 om 22:09

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben woensdag de winsten van eerder op de dag niet kunnen vasthouden en zakten flink weg richting het einde van de handelsdag. De S&P 500-index daalde met 1,2 procent tot 4.513,04 punten, terwijl de Dow Jones-index 1,3 procent inleverde op 34.022,04 punten. Techbeurs Nasdaq ging met 1,8 procent onderuit op 15.254,05 punten. 

Gedurende de dag kwam de bevestiging dat de eerste besmetting met de omikronvariant van het coronavirus is geconstateerd in de Verenigde Staten bij iemand die op 22 november terugkeerde van een trip naar Zuid-Afrika. Daarop liepen de koersen op Wall Street flink terug. Ook de olieprijs zakte. 

Eerder op de dag stonden de Amerikaanse beurzen nog juist hoger. Toen schudden beleggers de verrassende verandering in de houding van Fed-voorzitter Jerome Powell van zich af”, zo stelde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Powell liet dinsdag weten dat het wellicht nodig is om sneller te taperen.

Ook banencijfers stemden beleggers aanvankelijk positief. Er kwamen afgelopen week in de VS 534.000 banen bij aldus cijfers van loonstrookjesverwerker ADP. Rabobank sprak van een sterk en breed gedragen banenrapport. “Met een bijdrage aan de groei uit alle sectoren zet november de trend uit oktober voort”, aldus marktanalist Philip Marey.

“De Amerikaanse economie kabbelt vooruit”, aldus Hewson. Vrijdag volgt het officiële rapport.

Verder wezen de cijfers Markit op een kleine groeivertraging, maar die van ISM lieten een versnelling zien.

Het cijferseizoen loopt op zijn laatste benen. Dinsdagavond nabeurs kwamen Hewlett Packard en GlobalFoundries nog met cijfers en vanmiddag was het de beurt aan Constellation Brands.

“We verwachten dat de markt geleidelijk zijn focus verlegt van omikron naar positieve groei- en winstcijfers, waardoor aandelen hun opwaartse trend kunnen hervatten”, zei CIO Mark Haefele van UBS. Dit pakt volgens hem vooral positief uit voor Japanse en Europese aandelen, energie en financials. 

“We kunnen wat stabilisatie zien, na de forse bewegingen van de afgelopen dagen”, zo voorziet Hewson, die tegenslagen rond omikron daarbij buiten beschouwing laat.

Niet iedereen deelt deze verwachting. CIO Chris Zaccarelli van Independent Advisor Alliance voorziet op korte termijn juist een hoge volatiliteit. “Onder de streep hangt er meer onzekerheid boven de markten dan enkele weken geleden”, aldus Zaccarelli. “Dat is genoeg reden voor beleggers om nu de trekker over te halen en later pas de vragen te stellen.” 

De januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 0,9 procent lager op 65,57 dollar op de New York Mercantile Exchange. Dit is het laagste niveau in meer dan drie maanden. 

De euro/dollar noteerde op 1,1311. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1321 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1311 op de borden.

Bedrijfsnieuws

ExxonMobil wil de winst en kasstroom in 2027 verdubbelen ten opzichte van 2019. Daarnaast zal het jaarlijks 20 tot 25 miljard dollar investeren, ook in groene projecten. Het aandeel daalde fractioneel.

Hewlett Packard zag de winst hard stijgen dankzij een juridische overwinning op Oracle. De omzet steeg licht. De outlook voor heel 2021 werd herhaald. Het aandeel sloot 3,4 procent hoger.

GlobalFoundries verraste positief, met een omzetgroei en zwarte cijfers. Het aandeel sloot tot 4,3 procent in het rood.

BioNTech verloor 4,9 procent, ondanks dat CEO CEO Ugur Sahin tegen Reuters zei dat zijn samen met Pfizer ontwikkelde vaccin vermoedelijk goed beschermd tegen de omikronvariant.

Het aandeel Salesfoce.com sloot woensdag 11,8 procent lager, na het afgeven van een tegenvallende outlook.

General Motors heeft woensdag de winstverwachtingen voor heel het jaar opwaarts bijgesteld, zo maakte CFO Paul Jacobson van General Motors bekend tijdens een conferentie van Credit Suisse. De automaker mikt voor heel dit jaar nu op een winst voor belastingen van circa 14 miljard dollar, waar eerder nog werd gemikt op de bovenkant van de bandbreedte van 11,5 tot 13,5 miljard dollar. General Motors steeg met 0,4 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.