Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

OESO: groei wereldeconomie dit jaar iets zwakker door Omikron

OESO: groei wereldeconomie dit jaar iets zwakker door Omikron
1 dec 2021 om 12:12

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) – De mondiale economie groeit dit jaar iets minder hard dan eerder verwacht, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuwe prognose. De denktank gaat nu uit van een groei van 5,6 procent waar dat eerder nog 5,7 procent was. Die verlaging komt door de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus.

Om te zorgen dat de economie geen verdere schade oploopt, is snel blijven vaccineren noodzakelijk, benadrukt de OESO. Ook in armere landen. Daarmee kan worden voorkomen dat er steeds nieuwe varianten van het virus opduiken.

De verwachting voor de wereldeconomie voor 2022 hield de denktank gelijk op 4,5 procent. In 2023 groeit de mondiale economie met 3,2 procent, denkt de OESO.

Toelichting

Ook voor de eurozone werd de OESO iets minder positief voor dit jaar met een verwachte groei van 5,2 procent. De prognose voor de Amerikaanse economie ging omlaag naar een groei van 5,6 procent en die van China werd neerwaarts bijgesteld naar een groei van 8,1 procent dit jaar en 5,1 procent volgend jaar.

In een toelichting op de cijfers zei OESO-hoofdeconoom Laurence Boone dat Omikron voor nog meer onzekerheid zorgt, wat dus een bedreiging kan zijn voor het herstel van de economie. “Het vaccineren van meer mensen blijft de grootste prioriteit om de pandemie te stoppen”, aldus Boone. Ze denkt dat het 50 miljard dollar zou kosten om de hele wereldbevolking te vaccineren. Dat is maar een fractie vergeleken met de biljoenen die grote industrielanden hebben uitgegeven om de economische impact van de coronacrisis tegen te gaan.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.