NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ANP woensdag, 1 december 2021 21:33

Nieuwe zorgen over Omikron duwen beurzen New York in het rood

In dit artikel vind u onder andere informatie over: CHEVRON, EXXON MOBIL, PFIZER,

NEW YORK (ANP) - Eerdere winsten op de aandelenbeurzen in New York zijn woensdag bij het slot verdampt. Tijdens de handelssessie groeiden de zorgen over de in zuidelijk Afrika ontdekte Omikron-variant van het coronavirus, die mogelijk besmettelijker is dan de dominante Delta-variant. De Verenigde Staten meldden de eerste vastgestelde coronabesmetting met de variant binnen de eigen landsgrenzen. In Zuid-Afrika was er een verdubbeling van het aantal positieve coronatests ten opzichte van dinsdag.

Kort na de openingsbel overheerste juist optimisme. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat bestaande coronavaccins waarschijnlijk bescherming bieden tegen de nieuwe variant. De topman van BioNTech, dat samen met Pfizer een van de vaccins ontwikkelde, had een boodschap van dezelfde strekking.

Onder meer luchtvaartmaatschappijen kregen op de beurs een nieuwe klap te verwerken door het Amerikaanse Omikron-geval. Delta Air Lines verloor ruim 7 procent en United Airlines werd 7,6 procent minder waard. Hotelgroep Hilton Worldwide zakte bijna 4 procent en branchegenoot Marriott International ging 3,4 procent omlaag.

Olieprijzen

De belangrijkste graadmeters zakten tijdens een stormachtig koersverloop ver terug. De brede S&P 500 eindigde uiteindelijk 1,2 procent onder de slotstand van dinsdag, op 4513,04 punten. Eerder op de dag stond deze index nog op bijna 2 procent winst. De Dow-Jonesindex verloor 1,3 procent tot 34.022,04 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 1,8 procent lager op 15.254,05 punten.

Ook grote oliemaatschappijen Exxon Mobil en Chevron verspeelden hun eerdere winsten, nadat de olieprijzen weer wegzakten. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent minder waard op 65,11 dollar. Brentolie verloor 1,3 procent tot 68,31 dollar.

Federal Reserve

Naast het nieuws over de Omikron-variant speelden ook opmerkingen van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, mee. Voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden benadrukte hij nogmaals dat de stimuleringsmaatregelen van de centrale bank waarschijnlijk sneller afgebouwd worden dan eerder voorzien. Dit vanwege de oplopende inflatie.

Salesforce raakte bijna 13 procent kwijt. Het softwarebedrijf boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, maar de verwachtingen voor het lopende kwartaal vielen tegen. Hewlett Packard Enterprise verloor verder circa 1 procent na een tegenvallende omzet van de IT-dienstverlener. Autoconcern GM kwam met positievere vooruitzichten voor de winst dit jaar. Het aandeel sloot 0,3 procent hoger.

De euro was 1,1314 dollar waard, tegen 1,1323 bij het slot van de Europese beurzen.


De koers van het aandeel CHEVRON noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel EXXON MOBIL noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel PFIZER noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Salesforce-com, Europa-werelddeel, Wereldgezondheidsorganisatie, Softwarebedrijf, Centrale-bank, Zuidelijk-afrika, Verenigde-staten, Nasdaq

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2022

Netflix prikt verwachtingsbubbel door

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

januari 21, 2022

AEX, DAX en Dubbele bodem ASML

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Een nieuwe grondstoffensupercyclus?

 • 11:13

  Koers aandeel Netflix keldert na kwartaalcijfers: zijn de gouden tijden voorbij?

 • 10:16

  De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

 • 08:02

  U-turn op Wall Street en Netflix duikt 20% omlaag na cijfers

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Zilver, goud en Newmont Mining

 • 08:08

  Renteverlaging China trekt aandelen uit het slop, Hang Seng index +3,3%

 • 18:11

  TA van Edward Loef – LYNX Beleggersdebat technisch bekeken

 • 14:46

  ASML boekt recordjaar dankzij chiptekort

 • 10:14

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

20 jan 16:01 Redactie

ETF v/d Week: World MSCI

20 jan 09:42 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico