Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ING: Nederlandse economie groeit volgend jaar met 3,6 procent

ING: Nederlandse economie groeit volgend jaar met 3,6 procent
1 dec 2021 om 14:05

AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse economie groeit in 2022 met 3,6 procent. Dat verwacht ING. Het aantrekken van de vraag naar diensten draagt naar verwachting bij aan dat groeicijfer. Voor dit jaar wordt gerekend op een plus van 4,4 procent.

ING verwacht dat de opleving van het coronavirus en de daaraan gerelateerde beperkende maatregelen van de overheid de opleving van de economie zullen remmen. “Dit is het belangrijkste risico bij de groeiverwachtingen, zeker met de ontwikkelingen van nieuwe varianten van het virus”, zegt econoom Marcel Klok van ING in een toelichting.

Ook kampt Nederland met problemen in de toeleveringsketen, waar ook de rest van de wereld mee te maken heeft. Daarnaast is sprake van krapte op de arbeidsmarkt.

Inkomen

ING verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar groeit naar een niveau dat ruim 4 procent boven dat van 2019 ligt. De meeste bedrijfstakken zullen dan groter zijn dan voor corona. Dat geldt niet voor de zwaar door de coronacrisis getroffen horeca, luchtvaart en reisbranche.

Het reële inkomen van het gemiddelde werkende huishouden zal naar verwachting ongeveer gelijk zijn aan dit jaar. Dat komt door de hoog blijvende inflatie door hogere prijzen van gas, elektriciteit en brandstof. ING denkt dat de inflatie in de tweede helft van het jaar weer onder de 2 procent duikt, “als de invloed van energie kleiner is”.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers ING Groep

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.