Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Duitse aanklagers onderzoeken Peugeot en Citroën om SUV-motoren

Duitse aanklagers onderzoeken Peugeot en Citroën om SUV-motoren
1 dec 2021 om 16:31

FRANKFURT (ANP/AFP) – Duitse openbaar aanklagers hebben een onderzoek geopend naar medewerkers van autoconcern PSA Group, het moederbedrijf van onder andere Citroën en Peugeot dat onlangs opging in Stellantis. Het onderzoek is gericht op motoren die in SUV’s van Citroën, Peugeot en Mitsubishi zijn geïnstalleerd, bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie van Frankfurt na berichten in Duitse media. Volgens zakenblad Wirtschaftswoche gaat het om onderzoek naar gesjoemel met de uitstootgegevens van dieselmotoren.

De zegsvrouw voor justitie wilde niet verder op de details ingaan. Het onderzoek lijkt een nieuw hoofdstuk te worden in het emissieschandaal dat ook wel dieselgate wordt genoemd. Dat begon in 2015, toen aan het licht kwam dat Volkswagen met speciale software had gesjoemeld bij emissietests in het lab. Daardoor leken miljoenen dieselauto’s schoner dan ze in werkelijkheid waren. Volkswagen is sinds het schandaal ruim 30 miljard euro kwijtgeraakt aan boetes, juridische kosten en vergoedingen voor gedupeerde autobezitters.

Ook andere bedrijven in de auto-industrie worden beschuldigd van fraude met de uitstoot van dieselmotoren. Renault is in Frankrijk aangeklaagd om gesjoemel met uitstootgegevens. Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, schikte vorig jaar in de Verenigde Staten voor 1,5 miljard dollar wegens vergelijkbare vergrijpen. Aanklagers onderzoeken ook onderdelenleveranciers Bosch en Continental als mogelijke betrokkenen bij het schandaal.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.