NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM woensdag, 1 december 2021 20:30

Bescheiden tot matige groei Amerikaanse economie – Beige Book

De Amerikaanse economie is in oktober en november in een bescheiden tot matig tempo gegroeid. Dit stelde het Beige Book van de Federal Reserve dat woensdagavond werd gepubliceerd.

Sommige districten merkten op dat het groeitempo, ondanks een sterke vraag, werd geremd door verstoringen in de toeleveringsketen en vanwege arbeidstekorten. Een meerderheid van de districten sprak van een positieve groei van de consumentenbestedingen, hoewel de autoverkopen terugliepen als gevolg van de beperkte voorraden.

De prestaties van de reis- en toerismesector verbeterden in de meeste districten, waarbij de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus afnam. 

De productie groeide in een "solide" tempo in meeste delen van het land, hoewel materiaal- en arbeidstekorten de groei negatief beïnvloedden. De vraag naar leningen steeg volgens het rapport in bijna alle districten, al meldden sommige districten een terugval in hypotheken. De marktomstandigheden in de residentiële vastgoedsector trokken in sommige districten wat aan, maar liepen in andere delen van het land juist terug. 

De landbouwsector zag de financiële ontwikkelingen verbeteren, terwijl de energiemarkt per saldo aantrok.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid nam de afgelopen weken in een bescheiden tot sterk tempo toe, aangezien de vraag naar werknemers hoog was, maar sprake was van een laag aanbod van arbeidskrachten, zo bleek uit het verslag. Daarbij zag de industrie en de reis- en toerismesector de werkgelegenheid verbeteren, al konden veel bedrijven minder lang open zijn in verband met personeelstekort. Pensioen, kinderopvang en veiligheidsmaatregelen met betrekking tot corona werden genoemd als redenen voor het tekort aan personeel. 

Bijna alle districten spraken van een robuuste loongroei, met hogere aanvangslonen en ondertekenings- en retentiebonussen, flexibele werktijden of meer vakantiedagen, zo vermeldde het Beige Book.

Prijzen

De meeste districten rapporteerden een bescheiden tot robuuste stijging van de prijzen, wat werd aangewakkerd door de stijgende vraag naar goederen en grondstoffen. De stijging van de inputkosten waren wijdverbreid in alle industriële sectoren, gedreven door productschaarste als gevolg van de problemen in de toeleveringsketen.

Halfgeleiders en bepaalde staalproducten werden evenwel weer wat breder beschikbaar, waardoor de prijsdruk op sommige vlakken wat afnam.  

Door de sterke vraag konden veel bedrijven de hogere kosten doorberekenen aan klanten, hoewel contractuele verplichtingen voorkwamen dat ondernemingen de prijzen verder konden verhogen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Amerikaanse_economie, Fed

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2022

Netflix prikt verwachtingsbubbel door

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

januari 21, 2022

AEX, DAX en Dubbele bodem ASML

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Een nieuwe grondstoffensupercyclus?

 • 11:13

  Koers aandeel Netflix keldert na kwartaalcijfers: zijn de gouden tijden voorbij?

 • 10:16

  De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

 • 08:02

  U-turn op Wall Street en Netflix duikt 20% omlaag na cijfers

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Zilver, goud en Newmont Mining

 • 08:08

  Renteverlaging China trekt aandelen uit het slop, Hang Seng index +3,3%

 • 18:11

  TA van Edward Loef – LYNX Beleggersdebat technisch bekeken

 • 14:46

  ASML boekt recordjaar dankzij chiptekort

 • 10:14

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

20 jan 16:01 Redactie

ETF v/d Week: World MSCI

20 jan 09:42 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico