Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Fed-voorzitter Powell waarschuwt voor risico’s omikron-variant

Update: Fed-voorzitter Powell waarschuwt voor risico’s omikron-variant
30 nov 2021 om 17:13

De nieuwe Omikron-variant van het coronavirus kan de verstoringen in de aanvoerketen, die hebben geleid tot een forse opleving van de inflatie, verergeren. Hiervoor waarschuwde voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve in een toespraak in de Amerikaanse Senaat.

In de speech, waarvan de tekst eerder al werd gepubliceerd, benadrukt Powell dat de nieuwe variant de Fed in een moeilijke positie kan brengen in de komende maanden als de inflatie verder zou aantrekken en lonen verder stijgen.

“De recente stijging van het aantal coronabesmettingen en de opkomst van de omikron-variant zorgen voor neerwaartse risico’s voor de werkgelegenheid, de economie en leiden tot meer onzekerheid voor de inflatie”, aldus Powell. “Toenemende zorgen over het virus kunnen ertoe leiden dat werknemers minder geneigd zijn om naar het werk te gaan, hetgeen het herstel van de arbeidsmarkt zal vertragen en de verstoringen in de aanvoerketen zal verergeren.”

Powell wees er nogmaals op dat de inflatie ver boven de doelstelling van 2 procent ligt. In oktober kwam de inflatie in de VS nog uit op 5 procent. Verstoringen in de aanvoerketen hebben het fabrikanten moeilijk gemaakt om aan de sterke vraag te voldoen, zo merkte Powell op, terwijl de hoge energieprijzen en hogere huren ook bijdragen aan de inflatie.

De Fed verwacht nog steeds dat de inflatie “significant” zal dalen in het komende jaar als vraag en aanbod weer meer in balans komen. Wel waarschuwt de bankier dat de verstoringen die de inflatie aanjagen nog tot ver in 2022 zullen aanhouden.

De bankier zei daarom dinsdagmiddag dat het wellicht goed is om niet langer te spreken van een ’tijdelijk’ hoge inflatie. De Fed beschikt volgens Powell echter over de middelen om als nodig in te grijpen als de inflatie lang hoog blijft.

Powell zei verder dat de arbeidsmarkt in hoog tempo verbetert. “De lonen stijgen in een stevig tempo.” Toch is er nog het nodige te doen alvorens er sprake is van volledige werkgelegenheid, zo stelde de bankier.

Desondanks zei Powell dinsdag dat het een “gepast” moment is om de discussie te voeren of het ’taperen’ niet in een hoger tempo zou moeten plaatsvinden. Een definitief besluit daarover is echter afhankelijk van inkomende data over de Amerikaanse arbeidsmarkt en inflatie. Later deze week verschijnen twee banenrapporten uit de VS.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.