Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Onyx-kolencentrale Rotterdam sluit versneld

Onyx-kolencentrale Rotterdam sluit versneld
30 nov 2021 om 16:24

ROTTERDAM (ANP) – De Onyx-kolencentrale in Rotterdam gaat op korte termijn dicht om Nederland te helpen bij het halen van de klimaatdoelen. Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) maakte dinsdag bekend dat de eigenaar van de centrale maximaal 212,5 miljoen euro krijgt voor het eerder sluiten en ontmantelen van de installatie. Zodra aan alle voorwaarden is voldaan kan de centrale binnen twee maanden stoppen. De ontmanteling van de centrale duurt maximaal drie jaar.

Aan de subsidie zijn voorwaarden verbonden. Zo moet Onyx Power een sociaal plan vaststellen en steun geven aan werknemers die mogelijk hun baan verliezen. Ook moet de Europese Commissie uitsluitsel geven dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Het kabinet heeft verder met Onyx afgesproken dat wordt afgezien van een eerder verleende subsidie voor het bij- en meestoken van biomassa.

Bij de productie van stroom met kolen komt veel CO2 vrij. Door het sluiten van de kolencentrale op de Maasvlakte wordt de jaarlijkse CO2-uitstoot van de centrale van circa 3 megaton teruggebracht naar nul. Volgens Greenpeace is de kolencentrale, als deze op volle kracht draait, goed voor 2 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Nederland wil tegen 2030 alle kolencentrales uitgefaseerd hebben.

Compensatie

Het Amerikaanse Riverstone kocht de kolencentrale in 2019 van het Franse nutsbedrijf Engie. De eigenaar zei eerder al open te staan voor het vervroegd sluiten van de centrale als het kabinet met compensatie over de brug zou komen. De volledige sluiting van een kolencentrale is nodig om de CO2-uitstoot met zeker een kwart te kunnen terugdringen ten opzichte van 1990. Dat doel werd opgelegd in de bekende Urgenda-zaak. Eerder besloot het kabinet om kolencentrales al minder elektriciteit te laten produceren om de uitstoot te verlagen.

Yeşilgöz-Zegerius benadrukt dat met de sluiting de leveringszekerheid van stroom niet in gevaar komt. De overige drie kolencentrales in Nederland kunnen waar nodig meer stroom produceren op dagen dat het bijvoorbeeld windstil en niet zonnig is. De kolencentrale in Rotterdam zou, gelet op de technische staat, nog jaren in gebruik kunnen blijven. Dat is meegenomen in de berekening van de subsidie voor het sluiten. Deze wordt stapsgewijs betaald.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.