Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beurzen schuiven zorgen over Omikron-variant aan de kant

Beurzen schuiven zorgen over Omikron-variant aan de kant
29 nov 2021 om 11:07

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers op de Europese beurzen lijken maandag weer wat te zijn bekomen van de ergste schrik over de nieuwe coronavariant Omikron. De variant uit zuidelijk Afrika, die inmiddels is vastgesteld in verschillende landen waaronder Nederland, zorgde vrijdag voor zware koersverliezen op de aandelenmarkten. De oliebedrijven en luchtvaartmaatschappijen, die vrijdag hard werden getroffen, tonen enig herstel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,1 procent hoger op 789,88 punten, na de koersval van dik 3 procent op vrijdag. De MidKap klom 0,9 procent tot 1042,62 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,2 procent.

In Frankfurt won BioNTech 6 procent. De Duitse farmaceut en samenwerkingspartner Pfizer verwachten binnen twee weken duidelijkheid te kunnen geven over de werkzaamheid van hun vaccin tegen de Omikron-variant. Indien nodig kunnen ze binnen honderd dagen een nieuw vaccin leveren. Ook concurrent Moderna denkt vroeg in het nieuwe jaar een aangepast vaccin op de markt te kunnen brengen. De Amerikaanse farmaceut steeg 4 procent in Frankfurt.

Olie

Olie- en gasconcern Shell won 3 procent dankzij een opleving van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 4,6 procent duurder op 71,28 dollar en Brentolie kostte 4,2 procent meer op 75,74 dollar per vat. Berichten dat oliekartel OPEC en bondgenoten de geplande verruiming van de olieproductie willen schrappen stuwden de olieprijzen, na de koersval van dik 10 procent op vrijdag. In Londen won BP 2,6 procent en TotalEnergies klom 2,4 procent in Parijs.

Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield, dat vrijdag bijna 12 procent kwijtraakte, steeg 4,6 procent. Ook de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden in de kopgroep van de AEX, met winsten tot 2,8 procent.

Luchtvaartmaatschappijen

In de MidKap won Air France-KLM 3,5 procent, na de koersval van 10 procent op vrijdag die volgde op de nieuwe reisbeperkingen vanwege de Omikron-variant. Lufthansa klom 5 procent in Frankfurt en IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, won ook 5 procent in Londen. Budgetvliegers Ryanair en easyJet stegen 4 procent.

Ease2pay klom 8 procent. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de betaaldienstverlener het Rotterdamse transactieplatform voor oplaadpalen Involtum koopt in ruil voor nieuwe aandelen. BT steeg 5 procent in Londen na berichten dat het Indiase Reliance Industries een bod overweegt op het Britse telecomconcern.

De euro was 1,1290 dollar waard, tegen 1,1307 dollar op vrijdag.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.