Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Nieuwe coronavariant zorgt voor stevige verliezen op beurzen

Nieuwe coronavariant zorgt voor stevige verliezen op beurzen
26 nov 2021 om 17:03

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. Beleggers schrokken van het nieuws over de ontdekking van een nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika. Daardoor werden luchtvaarsconcerns waaronder Air France-KLM flink lager gezet. Ook andere bedrijven die gevoelig zijn voor de oplopende besmettingscijfers, zwaardere lockdowns en andere mogelijke gevolgen leverden flink in.

De AEX-index op Beursplein 5 dook 3,2 procent in het rood op 781,63 punten. De laatste keer dat de graadmeter onder de 800-puntengrens sloot was op 18 oktober. De MidKap zakte 3 procent tot 1033,61 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 4,8 procent in.

Air France-KLM speelde aan het Damrak bijna 10 procent aan beurswaarde kwijt. Lufthansa verloor verder zo’n 12 procent in Frankfurt en IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, kelderde bijna 15 procent in Londen. Reisorganisatie TUI leverde zo’n 10 procent in en de budgetvliegers Ryanair en easyJet daalden rond de 12 procent. Er geldt in Nederland nu ook een inreisverbod voor passagiers uit Zuid-Afrika, al zijn er ook uitzonderingen voor wie de ban niet geldt. KLM blijft daarom op Johannesburg en Kaapstad vliegen.

Reisbeperkingen

Steeds meer landen voeren nu reisbeperkingen in. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangegeven dat de in Zuid-Afrika vastgestelde variant B.1.1529 in de gaten wordt gehouden. Wetenschappers denken dat deze variant mogelijk nog besmettelijker is dan de heersende Delta-variant.

Unibail-Rodamco-Westfield, die veel winkelvastgoed heeft, was de grootste daler in de AEX, met een verlies van bijna 12 procent. Banken en verzekeraars, die de afgelopen tijd juist profiteerden van het vooruitzicht van hogere rentetarieven, werden eveneens afgestraft. De nieuwe coronavariant zorgt er mogelijk voor dat de centrale banken hun steunmaatregelen minder snel zullen afbouwen en mogelijke renteverhogingen langer worden uitgesteld. Aegon, ING en ABN AMRO verloren tot circa 9 procent.

De olieprijzen gingen eveneens omlaag door de vrees dat vraag naar olie weer afneemt door de nieuwe reisbeperkingen. Een vat Amerikaanse olie werd 12,3 procent goedkoper op 68,79 dollar. Brentolie kostte 10,7 procent minder op 73,44 dollar per vat. Grote olieproducenten als Shell, BP en TotalEnergies gingen daardoor ook in de uitverkoop en werden tot zo’n 7,5 procent lager gezet. De euro was 1,1307 dollar waard, tegen 1,1213 dollar een dag eerder.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.