Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street op weg naar lagere start

Wall Street op weg naar lagere start
24 nov 2021 om 15:09

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet. Beleggers waren niet onder de indruk van een sterk signaal uit de arbeidsmarkt, dat door de sluiting van Wall Street op Thanksgiving donderdag een dag naar voren is gehaald.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor de opening tot 0,3 procent in het rood. Ook technologie-index koerst af op een 0,4 procent lagere start.

Volgens analist Naeem Aslam van Avatrade werd het uitzonderlijk lage aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering gecompenseerd door een matig cijfer over de vraag naar duurzame goederen. Hij denkt zelf dat het arbeidsmarktcijfer wijst op een aanhoudend sterke Amerikaanse economie, wat de Federal Reserve alle reden geeft om de beleidsrente volgend jaar te verhogen.
 
De winsten op de aandelenmarkten zijn de afgelopen weken wat getemperd door zorgen over nieuwe lockdowns vanwege het coronavirus in delen van de wereld en de hoge inflatie die langer aanhoudt dan velen hadden verwacht.

Het sterke kwartaalcijferseizoen was een grote impuls voor de markten, maar is nu zo ongeveer voorbij en beleggers zijn op zoek naar nieuwe aanjagers.

“We hebben fantastische winstcijfers gezien, de obligatiemarkt gedraagt zichzelf, de inflatie stijgt maar de rente is erg laag. Met nog zes weken te gaan dit jaar vind ik het moeilijk om niet optimistisch te zijn”, zei Tim Holland van Orion Advisor Solutions. “Zo lang de rente laag is en de winst stijgt is het volgens mij erg moeilijk om niet in de richting van aandelen te leunen.”

Economische cijfers zijn er woensdag volop: lagere orders van duurzame goederen in oktober, een fors lager aantal nieuw aangevraagde werkloosheidsuitkeringen in de afgelopen week en een licht opwaarts bijgesteld cijfer voor de economische groei in het derde kwartaal kwamen een uur voor de openingsbel naar buiten.

De werkloosheidsaanvragen daalden met 71.000 tot 199.000, het laagste niveau in meer dan vijftig jaar. Dit was een grote verrassing: economen rekenden op een daling van slechts 8.000 tot 260.000.

De orders voor duurzame goederen daalden in oktober met 0,5 procent, na een daling met 0,4 procent in september.  Het Amerikaanse bruto binnenlands product steeg in het derde kwartaal met 2,1 procent op jaarbasis, in plaats van de eerder gemelde 2,0 procent. Economen hadden op een opwaartse bijstelling naar 2,2 procent gerekend.

Het consumentenvertrouwen en de nieuwe huizenverkopen volgen een half uur na de opening, evenals cijfers over de gezinsuitgaven. Hierin staat ook de inflatie-index die de voorkeur heeft van de Federal Reserve: het kerncijfer voor de consumptieve uitgaven dat naar verwachting de sterkste stijging zal laten zien in zo’n dertig jaar tijd.

Donderdag is het Thanksgivingsfeest. De beurzen zijn dan dicht, terwijl Amerikanen het land doorkruisen om met hun familie kalkoen te eten. Vrijdag is er een halve dag handel.

In Europa is de aandacht van beleggers intussen gericht op nieuwe lockdownmaatregelen nu de coronapandemie zijn derde winter ingaat en de aantallen besmettingen met het coronavirus weer enorm zijn opgelopen.
 
De olieprijs is min of meer stabiel. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 78,32 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,3 procent goedkoper werd op 82,06 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1207. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1251 op de borden. De sterkere dollar hangt mogelijk samen met de verwachting van een steeds hogere inflatie, die de Fed kunnen aansporen om de rente eerder te verhogen.

Bedrijfsnieuws

Deere & Co heeft in het afgelopen kwartaal de winst met tweederde zien stijgen bij een omzet die op jaarbasis dik 15 procent opliep. De jaarwinst stijgt volgens Deere van 6 miljard naar 6,5 tot zelfs 7 miljard dollar. Het aandeel opent vermoedelijk 3 procent hoger. 
 
Abercrombie en Fitch wil meer gaan uitgeven aan online, zei CFO Scott Lipesky, zodat klanten bijvoorbeeld ook op het internet kunnen kopen en het kledingstuk zelf afhalen in de winkel. Of de winkelprijzen omhoog gaan nu katoen duur is, is nog onzeker. De modewinkel biedt in elk geval minder koopjes en dat was goed voor de omzet, die met 10 procent steeg tot 905 miljoen dollar in het afgelopen kwartaal. Het aandeel koers op een 2 procent lagere start.

Porsche meldde dat BlackRock investeert in het oplaadnetwerk Ionity, waar een aantal autofabrikant inmiddels aan meedoet. Welk aandeel BlackRock heeft in de investering is onduidelijk. Het aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s moet van 1.500 nu naar 7.000 in 2025. Ook BMW, Mercedes, Ford, KIA en Audio zitten in deze samenwerking.

Elon Musk verkocht dinsdag nog eens voor 1,05 miljard dollar aan aandelen in zijn bedrijf. Sinds 8 november, toen Musk op Twitter aan zijn volgers vroeg of hij 10 procent van zijn belang in de onderneming zou moeten verkopen, al 9,2 miljoen aandelen Tesla voor ongeveer 9,9 miljard dollar. Voor de verkoop van 10 procent heeft hij nog zo’n 8 miljoen aandelen te gaan. Het aandeel opent vermoedelijk 3 procent lager.
 
Slotstanden

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag overwegend hoger gesloten. De S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 4.690,70 punten, de Dow Jones-index steeg 0,5 procent tot 35.813,80 punten en technologie-index Nasdaq zakte 0,5 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Fastned

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.