AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 23 november 2021 08:05

Flink lagere opening AEX voorzien na koersdruk laatste uur op Nasdaq

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,8 procent. 

Maandag daalde de AEX index ook al 0,8 procent naar 815,34 punten door vooral koersdruk van de techaandelen Adyen, Just Eat Takeaway en Philips met maar liefst 5 tot 6 procent. De andere Europese beurzen, met een aanzienlijk lagere weging van techaandelen, hielden de schade beperkt tot een verlies van enkele tienden van een procent. 

Maandag schoten de Amerikaanse hoofdindices nog uit de startblokken na de bekendmaking van de voorgenomen herbenoeming van Fed-voorzitter Jerome Powell. Beleggers waarderen het ruime monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank van de afgelopen jaren en zagen met de herbenoeming van de voorzitter de continuïteit van het beleid van de Fed gewaarborgd.

Vooral techaandelen hebben een negatieve correlatie met een hogere rente en de Nasdaq opende meer dan 1 procent hoger op de hoogste stand ooit. Apple, ’s werelds duurste aandeel naar beurswaarde gemeten, opende zelfs meer dan 3 procent hoger en verpulverde daarmee zijn all time high. 

De obligatiemarkten begonnen in de loop van de handelsdag echter toch voor te sorteren op een hogere rente, waardoor het sentiment onder vooral techbeleggers verzuurde. Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen steeg maandag met 8 basispunten naar 1,63 procent. In oktober piekte het rendement op 1,70 procent, terwijl eerder deze maand nog een rendement van 1,44 procent op de borden, stond. 

Techbeleggers kozen eieren voor hun geld en de winsten voor techbeurs Nasdaq verdampten. In het laatste handelsuur trad zelfs een flinke versnelling van de daling op en de Nasdaq sloot uiteindelijk 1,3 procent lager. De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index, waar ook financiële waarden zijn opgenomen die juist profiteren van een stijgende rente, wist nog wel fractioneel in het groen te sluiten. 

Voor Amerikaanse beleggers is het vanwege Thanksgiving een korte beursweek. Donderdag zijn de markten in de VS gesloten en op vrijdag gaan de beurzen in New York een paar uur eerder dicht op Black Friday.

Aziatische beleggers schrikken vanochtend niet echt van de terugval van de Nasdaq. De Shanghai Composite noteert nipt in het groen, terwijl de beurs in Sydney, met veel grondstoffenfondsen en banken, 0,8 procent wint. De Hang Seng index in Hongkong voelt wel de neerwaartse druk van techaandelen en de index verliest meer dan 1 procent. Tencent, Alibaba en Meituan geven circa 3 procent prijs. De beurs in Tokio is vandaag gesloten. 

De Amerikaanse olie-future daalde maandagavond in New York ruim 1 procent naar 76,75 dollar per vat. Vanochtend in Azië geeft de future weer ruim 1 procent prijs. 

Vorige week verloor de WTI-olieprijs nog bijna 6 procent, onder meer door de oplopende coronabesmettingen die voor een inperking van de reisbewegingen zal zorgen en de vraag naar olie zal drukken.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices in september, die in de loop van de handelsdag in de eurozone en Amerika worden vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

Na het onlangs aangekondigde overnamebod van CVC Capital Partners heeft Intertrust inmiddels de interesse gewekt van andere partijen. Op 12 november kondigde Intertrust aan dat het exclusieve gesprekken voerde met CVC, dat 18,00 euro per aandeel over heeft voor Intertrust. De nieuwe biedingen lopen op tot 22 euro per aandeel, aldus Intertrust maandagavond.

OCI gaat een strategische alliantie aan met twee wereldwijd opererende investeerders, ADQ en Alpha Dhabi Holding. Zij krijgen een belang van 15 procent voor een totaalbedrag van 375 miljoen dollar in OCI Methanol.

Voorzitter Gregory Garvey heeft op 22 november 200.000 aandelen Envipco verkocht voor 3,20 euro per stuk. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde maandag 0,3 procent tot 4.682,94 punten, terwijl de Dow Jones index krap 0,1 procent steeg tot 35.619,25 punten. De Nasdaq verloor 1,3 procent en eindigde op 15.854,76 punten.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Openingsbericht


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver