AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 23 november 2021 20:59

Biden verwacht lagere brandstofprijzen na aanboren oliereserves

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Dat de Verenigde Staten en andere landen hun strategische oliereserves gaan aanboren om krapte op te oliemarkten weg te nemen, zal "een groot verschil gaan maken" voor Amerikanen die zich zorgen maken over de hogere brandstofprijzen. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een toespraak in het Witte Huis. De ingreep van Biden is onder meer bedoeld om de onrust onder Amerikanen weg te nemen.

De oplopende brandstofprijzen, maar ook de stijgende inflatie, doen de populariteit van Biden geen goed. Zeker in aanloop naar Thanksgiving Day op donderdag zijn Amerikanen steeds meer ontstemd over de hoge prijzen en tekorten aan goederen.

Onder druk van het gemor kwam Biden met een gecoördineerde ingreep met andere grootverbruikers. Landen als China, Japan, India, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk zullen ook olie uit hun reserves vrijgeven. De VS maakten bekend 50 miljoen vaten ruwe olie uit de Amerikaanse voorraden te halen. Volgens Biden zal het wat tijd kosten, maar de prijzen aan de pomp gaan uiteindelijk omlaag.

Feestdagen

Biden noemde het onaanvaardbaar dat oliemaatschappijen het verschil tussen groothandelsprijzen en consumentenprijzen in eigen zak steken. De daling van de groothandelsprijzen leidt volgens hem namelijk niet tot lagere prijzen aan de pomp. De gecoördineerde aanpak rond de oliereserves zal volgens de president helpen het gebrek aan aanbod aan te pakken. De piek in benzineprijzen moet daarbij sneller voorbij zijn dan tijdens eerder pieken.

Hoewel de Amerikaanse economie zich sterk herstelt van de coronacrisis, leiden de verstoring van de distributieketens en de inflatie bij het begin van het feestdagenseizoen tot ongerustheid. "Moeders en vaders vragen zich bezorgd af of er genoeg eten zal zijn voor de feestdagen. En zullen we de kerstcadeautjes op tijd bij de kinderen kunnen krijgen?" zei Biden, erkennend dat de prijsstijgingen voor velen "pijnlijk" zijn.

De hogere inflatie zijn onder andere het gevolg van oplopende transportkosten. Die zorgen in de breedte van de hele economie voor oplopende kosten en schaarste. Biden zei dat de problemen tijdelijk zullen zijn. Het gevreesde beeld van lege schappen met Kerstmis zal volgens hem geen waarheid worden.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Japan, Leiden, Verenigde-staten, Inflatie, Witte-huis-washington, Verenigd-koninkrijk, Kerstmis, Economie

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver