AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Belgische minister wil aanpak wantoestanden bij PostNL

Belgische minister wil aanpak wantoestanden bij PostNL
23 nov 2021 om 15:36

WOMMELGEM (ANP/BELGA) - De Belgische minister van Post Petra de Sutter wil snel met nieuwe regels voor postbedrijven komen. Dat zei ze naar aanleiding van de inval bij drie depots van PostNL op maandag, waarvan er een nog altijd gesloten is. De sociale inspectie stelde in dat depot in Wommelgem bij Antwerpen overtredingen vast rond zwartwerk en deeltijdarbeid.

Volgens Belgische media zijn wantoestanden bij de Belgische tak van PostNL wijdverbreid. Zo zou er op grote schaal sprake zijn van zwartwerk onder pakketbezorgers en worden ook minderjarigen ingezet. "Als het klopt wat ik zag, dan gebeuren er vandaag achter de schermen van PostNL dingen die me doen denken aan de 19e eeuw", aldus De Sutter.

De Sutter wil onder meer vastleggen hoeveel werk pakketbedrijven mogen uitbesteden aan onderaannemers. Kamerlid Anja Vanrobaeys wil dat De Sutter ook schijnzelfstandigheid aanpakt. "We moeten de logica omdraaien: koeriers moeten in de eerste plaats altijd gezien worden als werknemer." Als die pakketbezorgers zelfstandigen zijn, moeten ze dat volgens haar kunnen aantonen.

Nederland

Ook in Nederland ligt PostNL onder vuur vanwege de vele inzet van onderaannemers. Die kregen tijdens de coronatijd, waarin er veel meer pakketjes werden verstuurd, minder geld per bezorgd pakket.

PostNL België is onderdeel van PostNL. Het concern heeft negen pakkettendepots in het land, waarvan er een nu dus dicht is. PostNL verwacht niet dat die sluiting voor vertragingen zal zorgen bij het leveren van pakketjes in België. Het bedrijf werkt nog aan een oplossing voor de pakketten die in het gesloten depot liggen. Op dat depot worden geen pakketten voor Nederlandse klanten behandeld, gaf een woordvoerder van het postbedrijf aan.

Dinsdag vielen de Belgische arbeidsinspectie, douane en politie binnen bij een depot van pakketbezorger DPD in Lummen, nabij Hasselt. Ook daar zouden overtredingen zijn vastgesteld.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers PostNL

*

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!