Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street verdeeld

Wall Street verdeeld
22 nov 2021 om 19:38

De Amerikaanse beurzen noteren maandag verdeeld met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 stijgt 0,5 procent en ligt daarmee op recordkoers, de Nasdaq daalt 0,4 procent en de Dow Jones index wint 0,6 procent.

Veel aandacht gaat uit naar de voorgenomen herbenoeming van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Hiermee is de continuïteit van het monetaire beleid van de Fed gewaarborgd, zei analist Naeem Aslam van AvaTrade in een commentaar op de aankondiging maandag.

“De Fed-voorzitter heeft uitstekend werk verricht om de Amerikaanse economie door de moeilijkste gezondheidscrisis in bijna honderd jaar te loodsen”, aldus Aslam.

Dat Powell, mits de Amerikaanse Senaat zijn nominatie bevestigd, een tweede termijn van vier jaar krijgt, is belangrijk voor de geloofwaardigheid van de Fed, zei hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group eerder al in een analyse.

De econoom stelt dat de markt erop rekent dat de Fed gedwongen zal worden tot een ‘vroege renteverhoging’ om zo de inflatie in toom te houden. Tegelijkertijd zijn beleggers ervan overtuigd dat een preventieve renteverhoging de economische groei weinig zal aantasten.

“Kortom, de ‘lift-off’ is Powell toevertrouwd”, volgens Moëc.
 
De dollar werd sterker nadat de nominatie van Powell werd aangekondigd. De euro/dollar noteert maandagavond 0,3 procent lager op 1,1246. De Amerikaanse tienjaarsrente is gestegen naar 1,61 procent, wat in het bijzonder nadelig is voor techaandelen.

Volgens de FedWatch Tool van CME Group is er nu een kans van 75 procent dat de Fed de rente in juni 2022 zal verhogen. Het percentage dat inschat dat dit in mei al gebeurt, is ook toegenomen, maar ligt nog wel onder de 50 procent.

De olieprijs stijgt maandag een half procent, ondanks de zorgen van de impact van een nieuwe coronagolf op de vraag naar olie. OPEC+ zou zijn productieafspraken heroverwegen, meldde Bloomberg.

Op macro-economisch vlak werd maandagmiddag bekend dat de Chicago Fed National Activity Index in oktober duidelijk is gestegen. De index steeg van een stand van 0,18 negatief in september naar 0,76 positief in oktober. Verder stegen de bestaande woningverkopen in de VS in oktober met 0,8 procent. Dat was beter dan verwacht. Op jaarbasis was wel sprake van een daling van bijna 6 procent.

Voor Amerikaanse beleggers is het vanwege Thanksgiving een korte beursweek. Donderdag zijn de markten in de VS dicht en op vrijdag gaan de beurzen in New York een paar uur eerder dicht op Black Friday.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen als die van Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Bank of America en Morgan Stanley stijgen maandag 3 tot 3,5 procent, na de bekendmaking van de nominatie van Powell voor een tweede termijn als Fed-voorzitter.

Ericsson heeft een akkoord bereikt over de acquisitie van Vonage, een provider van cloudcommunicatie, voor een bedrag van 6,2 miljard dollar in contanten. Vonage stijgt 26 procent

Tesla wint 4 procent nadat topman Elon Musk op Twitter zei dat zijn Model S elektrische auto “rond maart” naar China kan komen.

Astra Space gaat 21 procent omhoog. Het ruimtevaart transportbedrijf was succesvol met zijn eerste commerciële lancering voor de US Space Force.

Activision Blizzard daalt 1,5 procent na een verhaal in The Wall Street Journal, dat CEO Bobby Kotick tegen zijn topmanagers heeft gezegd dat hij vertrekt als de cultuurproblemen in het bedrijf niet snel veranderen.

Zoom Video Communications publiceert maandag nabeurs cijfers. In aanloop verliest het aandeel 4 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Brunel

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.