AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 22 november 2021 16:55

Philips en Adyen slepen AEX omlaag, KPN flink hoger

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is maandag met een min gesloten. Zwaargewichten Philips en Adyen werden lager gezet en trokken de beursgraadmeter mee naar beneden. KPN stond juist stevig hoger vanwege het nieuws dat de investeerder KKR interesse heeft om Telecom Italia over te nemen voor bijna 11 miljard euro. Door heel Europa werden telecombedrijven hoger gezet.

Verder reageerden beleggers positief op het nieuws dat Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell nog een termijn aanblijft. Na lang twijfelen besloot de Amerikaanse president Joe Biden daartoe. Lael Brainard werd veelvuldig genoemd werd als mogelijke voorzitter van de Fed, maar zij moest genoegen nemen met de positie van vicevoorzitter.

KPN steeg 3,7 procent op het overnamebericht over Telecom Italia. Dat laatste bedrijf ging in Milaan zelf met meer dan 30 procent omhoog. Het Franse mediaconcern Vivendi, dat een groot belang heeft in Telecom Italia, won 2 procent in Parijs. Ook Deutsche Telekom (plus 2,5 procent in Frankfurt) en Vodafone (plus 3,2 procent in Londen) deden het goed. Beleggers houden al langer rekening met een verdere consolidatieslag in de telecomsector.

Philips

De AEX werd verder sterk beïnvloed door Adyen en Philips die respectievelijk 6 en 5,4 procent verloren. Adyen en andere betalingsdienstverleners als CM.com, dat 6 procent daalde bij de kleinere bedrijven, hadden last van de angst dat door coronamaatregelen er weer minder betalingen bij bijvoorbeeld musea en concerten kunnen worden verwerkt. Philips zet zijn val voort na een Amerikaans FDA-rapport van anderhalve week geleden. Beleggers zijn bang dat het medisch technologiebedrijf veel meer geld moet uitgeven om de problemen met slaapapneusystemen op te lossen. Ook maaltijdbezorgerJust Eat Takeaway werd flink lager gezet (min 5 procent).

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,8 procent lager op 815,34 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 1072,79 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,3 procent. Die in Londen ging juist 0,4 procent omhoog.

De euro was 1,1262 dollar waard, tegen 1,1318 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 77,11 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer, op 79,92 dollar per vat. Een dreigement van de olieproducerende landen in OPEC+ dat het bij het vrijgeven van oliereserves door onder meer de Verenigde Staten, Japan en India mogelijk zijn eigen productie aanpast stutte de prijzen.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Frankrijk, Japan, Gruppo-tim, Vodafone, Europa-werelddeel, Italie, Koninklijke-kpn, Vivendi-sa


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

december 9, 2022

DeGiro, Rabobank, B&S Group + Just Eat Takeaway uit AEX voor EXOR | DeAandeelhouder Podcast Afl. 101

december 9, 2022

Ben & Jerry’s raakt Unilever | 9 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 8, 2022

Verder herstel euro in 2023

december 8, 2022

Den Haag volgt chip-embargo VS | 8 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:00

  De beste Europese dividendaandelen voor 2023

 • 08:51

  Inflatie blijft beurssentiment bepalen

 • 14:19

  De beste big data aandelen voor 2023

 • 08:37

  Obligaties in trek nu recessieangst toeneemt

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 11:13

  Wat is een bear market? En wat is een bull market? Uitleg en betekenis

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
09 dec 12:12 Redactie

De 3 aandelentips voor 2023 van Stefan Willems

08 dec 16:23 Redactie

Hierdoor daalt de olieprijs

08 dec 10:16 Nico Inberg

Vastgoed drama in de VS