Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Notulen centraal bankiers centraal in Thanksgiving-week

Notulen centraal bankiers centraal in Thanksgiving-week
21 nov 2021 om 13:09

Na een wisselvallige afgelopen beursweek, belooft komende week qua volumes rustiger te worden. Amerikaanse en Japanse beleggers gaan een verkorte handelsweek tegemoet terwijl enkele grote centrale banken hun notulen publiceren.

De week begint maandag met het consumentenvertrouwen uit Nederland, België en ook de hele eurozone. Het vertrouwen van de Amerikaanse consument volgt woensdag, Duitsland en Frankrijk volgen respectievelijk donderdag en vrijdag. Woensdag verschijnt het ondernemersvertrouwen uit de twee grootste landen van de eurozone, donderdag uit België.

Dinsdag blijft de Japanse beurs gesloten vanwege een feestdag terwijl Duitsland haar definitieve economische groei over het derde kwartaal online zet. Woensdag volgt een tweede raming voor de Amerikaanse groei.

Ook op dinsdag staat een reeks samengestelde inkoopmanagersindices op de agenda. De voorlopende indicatoren worden gepubliceerd voor Frankrijk, Duitsland, de hele eurozone, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Japan volgt een dag later wanneer de financiële markten daar weer open zijn.

Woensdag is ook de laatste volledige handelsdag op Wall Street, met veel Amerikaanse macrodata. Donderdag blijven de beurzen in de Verenigde Staten gesloten wegens Thanksgiving. Vrijdag gaan de Amerikanen shoppen op Black Friday, de beurzen in New York gaan dan wat eerder dicht.

Woensdag is een belangrijke macro-economische dag; niet alleen vanwege het Amerikaanse groeicijfer maar ook aangezien de Federal Reserve de notulen van de laatste rentevergadering dan zal publiceren. 

Wegens de hoge inflatie denkt de Fed meer en meer aan afbouw van de stimulus. Vanaf deze maand wordt het inkoopprogramma al verkleind en meer beleidsmakers hinten op renteverhogingen in 2022. Woensdag zal Amerika ook al de wekelijkse steunaanvragen bekendmaken en staan de persoonlijke inkomens en bestedingen op de agenda. Daarbij wordt de PCE-inflatie bekendgemaakt, een belangrijke inflatie graadmeter voor de Fed.

Een ander belangrijk vraagstuk waar komende week wellicht antwoord op komt; wie wordt de nieuwe voorzitter van de Fed, of blijft Jerome Powell aan?

De termijn van Powell loopt in februari af. Mogelijk wordt hij herbenoemd door de Amerikaanse president Joe Biden, maar het kan ook zijn dat bestuurslid Lael Brainard zijn opvolger wordt. 

“Velen verwachten een nog meer dovish Fed als Lael Brainard wordt benoemd tot het hoofd van de centrale bank, wat betekent dat het langer zou duren om de rente te verhogen dan onder Jerome Powell”, aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Ondertussen blijft de Europese Centrale Bank vooralsnog voluit op het gaspedaal van de monetaire stimulering drukken. Donderdag publiceert de ECB zijn notulen van de laatste beleidsvergadering.

Bedrijfsagenda

Het cijferseizoen is bijna achter de rug. In eigen land is het komende week zeer rustig. Maandag komt Prosus met definitieve cijfers, nadat vorige week al een trading update werd gegeven. Die werd door beleggers beloond met een winst van 4 procent op weekbasis voor het aandeel. 

HAL Trust volgt woensdag nog met cijfers.

Maandag krijgen we uit het buitenland cijfers van Zoom Video Communications. Dinsdag staan Best Buy en HP Inc op het programma, Deere & Co volgt woensdag.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.