AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP zondag, 21 november 2021 11:47

Krant: curator bouwconcern Carillion dient claim in tegen KPMG

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse overheidsinstantie die belast is met de afwikkeling van het faillissement van bouwconcern Carillion heeft bij het hooggerechtshof in Londen een claim ingediend tegen accountant KPMG. Dat schrijft de Britse krant Sunday Times.

De curator beschuldigt KPMG van nalatigheid bij het controleren van de boeken van de Britse aannemer. In het bijzonder gaat het om de controle op tientallen miljoenen aan dividenden en adviesvergoedingen die tussen 2014 en 2017 werden betaald, meldde de krant. De details van de juridische claim zullen naar verwachting voor het einde van het jaar openbaar worden gemaakt.

Volgens KPMG is de leiding van Carillion als enige verantwoordelijk voor het falen. De accountantsorganisatie wijst erop dat bestuur en management de strategie hebben bepaald en voor de uitvoering ervan verantwoordelijk waren, zo meldt de krant op basis van ingewijden bij KPMG. De accountantsorganisatie kreeg 29 miljoen pond (35 miljoen euro) betaald om Carillion gedurende negentien jaar te controleren en zette negen maanden voor de ineenstorting nog een handtekening onder de rekeningen van het bedrijf.

De Britse toezichthouder opende eerder al een onderzoek na de ineenstorting van Carillion in 2018. De beschuldiging van wangedrag gaat onder andere om het verstrekken van "naar verluidt valse en/of misleidende informatie" door KPMG toen de toezichthouder diens controle van Carillion in 2016 inspecteerde. De toezichthouder benadrukte dat in de klacht niet wordt beweerd dat de audits zelf niet naar behoren waren voorbereid. Een tuchtcollege houdt op 10 januari volgend jaar een hoorzitting over de klacht.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Faillissement, Carillion, Londen, Hooggerechtshof-van-de-verenigde-staten, Verenigd-koninkrijk, Kpmg

De Aandeelhouder TV

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

maart 24, 2023

Weeksluiting met hoopvolle bodemcandle – 24mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

Masterclasses

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers