Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: markt te spreken over ambities Ahold

Uitgelicht: markt te spreken over ambities Ahold
19 nov 2021 om 19:01

Beleggers hebben afgelopen week positief gereageerd op de groeiambities die Ahold Delhaize presenteerde, maar analisten waarschuwen wel dat de rek uit het aandeel is. Ahold Delhaize sloot vrijdag op 30,07 euro, waardoor er op weekbasis een winst werd geboekt van 0,9 procent.

Maandag hield Ahold een beleggersdag, waarin het de ambitie uitsprak om de omzet in de periode 2023 tot en met 2025 te laten versnellen. Tegen 2025 moet Ahold dan 10 miljard euro aan extra omzet hebben gerealiseerd. De online omzet moet daarbij verdubbelen, terwijl de e-commerce-activiteiten tegen 2025 winstgevend moeten zijn.

Beursgang Bol.com

Ook verrassend was de bekendmaking van de plannen om Bol.com in de tweede helft van 2022 naar de Amsterdamse beurs te brengen. Kort geleden besloot Coolblue een beursgang juist voor onbepaalde tijd uit te stellen, wijzend op onder meer het grillige koersverloop op de beurzen.

Dat lijkt Ahold niet van de wijs te brengen. De supermarktketen wil volledig inspringen op de kansen voor de online winkel. Een beursgang moet de groei verder aanjagen. Ahold zal een beperkt belang naar de beurs brengen en wil een significant belang in Bol.com behouden, voor de lange termijn.

Verder werd een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aangekondigd ter waarde van 1 miljard euro.

Kwartaalcijfers

De week voorafgaand aan de beleggersdag kwam Ahold al met kwartaalcijfers in combinatie met een outlookverhoging. Berenberg spraken van sterke cijfers, wijzend op de omzet en winst die beide ruim boven de verwachtingen lagen.

Ahold zag de omzet op jaarbasis stijgen van 17,8 miljard naar ruim 18,5 miljard euro. Analisten hadden vooraf gerekend op 18,0 miljard euro. De taxaties liepen vooraf wel flink uiteen. De laagste raming stond op 16,7 miljard en de hoogste op 18,8 miljard euro. Vooral in de VS presteerde het supermarktbedrijf goed.

De onderliggende marge bedroeg 4,4 procent, 0,2 procentpunt minder dan vorig jaar, toen Ahold dankzij de coronacrisis ongebruikelijk hoge marges realiseerde.

Voor dit jaar verwacht Ahold een stijging van de onderliggende winst per aandeel met 20 tot 25 procent in vergelijking tot 2019. Vóór de kwartaalcijfers ging Ahold uit van 15 tot 20 procent. De margeverwachting van het bedrijf ligt op circa 4,4 procent, 0,1 procentpunt meer dan eerder voorzien.

Daarbij zal de vrije kasstroom circa 1,7 miljard euro bedragen, denkt de supermarktketen. Dat is 100 miljoen euro meer dan eerder verwacht.

Berenberg houdt er rekening mee dat Ahold de outlook in 2021 zal overtreffen. De zakenbank schat zelf in dat de winst per aandeel dit jaar met 27 procent stijgt.

Rek eruit

Beleggers, maar ook analisten, bleken te spreken over de ambities van Ahold Delhaize. Jefferies noemde de doelstellingen voor Bol.com ambitieus, terwijl Degroof Petercam te spreken was over de omzet- en winstdoelen voor de periode 2023 tot en met 2025. Degroof vond de outlook voor volgend jaar wel terughoudend. “Maar in deze fase wil Ahold vermoedelijk wat voorzichtig zijn”, aldus analist Fernand de Boer.

Ondanks de positief ontvangen ambities, zien diverse analisten dat de rek uit het aandeel is. Zo zagen ABN AMRO Oddo, Kepler Cheuvreux en Société Générale reden om het aandeel van de kooplijst te halen. Na de sterke prestaties van het aandeel dit jaar, zijn de analisten van Société Générale bijvoorbeeld van mening dat het aandeel inmiddels correct gewaardeerd is en dat de doelstellingen voor de middellange termijn inmiddels wel zijn ingeprijsd. Ook Kepler wees op de sterke koersprestaties in de afgelopen maanden, waardoor er weinig opwaarts potentieel rest.

Elliott Advisors deelt de mening van Kepler en Société Générale overigens niet. De investeerder bouwde een belang op in Ahold van inmiddels ruim drie procent. Elliott liet in een toelichting weten overtuigd te zijn van de kwaliteit en de vooruitzichten van Ahold, en dan in het bijzonder die van Bol.com, dat de supermarktketen volgend jaar naar de beurs wil brengen. Die afsplitsing kan rekenen op de steun van Elliott. Dit zal namelijk waarde ontsluiten, aldus de aandeelhouder.

OOk analist Peter Schutte van IEX ziet nog opwaarts potentieel, vooral dankzij de plannen om Bol.com af te splitsen. Bol.com is volgens hem 1,5 tot 2 keer de omzet waard, wijzend op het twee keer zo grote Zalando, dat momenteel tegen circa 2 keer de omzet wordt verhandeld. “Dat zou neerkomen op een waarde voor Bol.com van 9 tot 12 miljard euro medio volgend jaar, oftewel ongeveer een derde van de totale marktkapitalisatie van Ahold”, aldus Schutte. Ahold kocht Bol.com begin 2012 voor 350 miljoen euro, zo merkte de analist nog op.

“Wat er ook uitrolt, de mogelijke waarde van Bol.com lijkt mij niet volledig in de koers van Ahold verwerkt, evenals de winstgroeiperspectieven die het concern als geheel schetst vanaf 2023.”


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Inpost

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.