Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

CBS: meer omzet industrie geholpen door raffinaderijen en chemie

CBS: meer omzet industrie geholpen door raffinaderijen en chemie
18 nov 2021 om 23:01

DEN HAAG (ANP) – De omzet van de industrie is in het derde kwartaal van dit jaar met ruim 15 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat kwam vooral door de plus die raffinaderijen en chemie boekten. De afzet van deze branches werd mede vooruit geholpen door de sterk opgelopen afzetprijzen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een kwartaalbericht over de industrie.

Raffinaderijen en chemie waren goed voor een omzetplus van ruim 47 procent. Dat kwam vooral door de aardolie- en chemische industrie die respectievelijk 93 en 37 procent meer omzet genereerden. De afzetprijzen stegen daarbij met 60 en 36 procent. Ook metaal en papier en de grafische sector presteerden veel beter dan een jaar eerder.

In de meeste industriële bedrijfstakken lagen de opbrengsten hoger dan een jaar eerder. Dat gold evenwel niet voor de transportsector. Producenten van auto’s, aanhangwagens en opleggers zagen de omzet op jaarbasis met bijna een kwart dalen. Vooral in het buitenland werd minder afgezet. De producenten van overige transportmiddelen zoals treinen, schepen, vliegtuigen en bromfietsen zagen de omzet met een vijfde stijgen.

Het aantal uitgesproken faillissementen in de industrie was 22, veel minder dan een jaar eerder. Toen werden er in de industrie 58 faillissementen uitgesproken. Een kwart van de industriebedrijven verwacht een hogere omzet de komende maanden. Daarmee zijn ze in doorsnee wat positiever over de omzet in vergelijking met een kwartaal eerder. Ook het aantal bedrijven dat verwacht meer mensen aan te zullen nemen nam toe.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.