AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 17 november 2021 07:11

Yellen verlengt deadline Amerikaans schuldplafond tot 15 december

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft de deadline voor het schuldplafond van de overheid verlengd tot 15 december. De verlenging moet het Congres meer tijd geven om de schuldlimiet van de overheid te verhogen. In oktober had het Huis van Afgevaardigden goedkeuring gegeven voor een verhoging van het schuldplafond tot 3 december.

De Amerikaanse regering zit dicht tegen de grens aan van het totale bedrag dat ze mag lenen. Als het plafond niet op tijd wordt opgeschroefd, kan het land niet meer aan alle financiële verplichtingen voldoen.

Yellen zei in een brief aan congresleiders dat de aanpassing van de deadline is "gebaseerd op onze meest recente informatie", waarbij ze verwees naar belastinginningen en inkomstengegevens van de schatkist. Volgens Yellen moet het ministerie van Financiën in staat zijn om op 15 december een bedrag van 118 miljard dollar, zo'n 104 miljard euro, over te maken naar het Highway Trust Fund, een maand nadat president Joe Biden zijn omvangrijke infrastructuurwet heeft ondertekend. De overdracht zou niet meetellen in de schuldlimiet, aangezien de fondsen zouden worden belegd in niet-verhandelbare schatkistpapieren.

Meer ademruimte

"Hoewel ik er een hoge mate van vertrouwen in heb dat de schatkist in staat zal zijn om de Amerikaanse regering tot 15 december te financieren en de Highway Trust Fund-investering te voltooien, zijn er scenario's waarin de schatkist met onvoldoende resterende middelen zou blijven om de operaties van de Amerikaanse regering na deze datum te financieren", zei Yellen. Ze herhaalde haar oproep aan het Congres om de schuldlimiet "zo snel mogelijk" te verhogen of op te schorten om het volledige vertrouwen en de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten te behouden.

De verlenging van de deadline geeft de Democraten in het Congres wat meer ademruimte, aangezien ze ook nog een plan van 1,75 biljoen dollar voor de uitbreiding van het sociale vangnet in de VS, klimaatverandering en het onderwijs willen goedkeuren. Meerderheidsleider Chuck Schumer zei dat de Democraten in de Senaat ernaar streven om deze zogeheten Build Back Better-wetgeving vóór Kerstmis goed te keuren.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Lijst-van-amerikaanse-ministers-van-financien, United-states-department-of-the-treasury, Verenigde-staten, Huis-van-afgevaardigden-verenigde-staten, Overheid-van-de-verenigde-staten, Amerikaans-congres, Democratische-partij-verenigde-staten, Senaat-verenigde-staten

De Aandeelhouder TV

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt