Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Tesla in beroep tegen enorme schadevergoeding voor racisme

Tesla in beroep tegen enorme schadevergoeding voor racisme
17 nov 2021 om 11:16

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) – Tesla gaat in beroep tegen een beslissing van een Amerikaanse jury in San Francisco. Die bepaalde dat de autofabrikant de zwarte voormalige werknemer Owen Diaz een schadevergoeding van 137 miljoen dollar (118 miljoen euro) moet betalen omdat hij bij Tesla te maken kreeg met een racistische werkomgeving. Volgens Tesla is het bedrag buitensporig hoog en “zonder precedent in de Amerikaanse antidiscriminatiewetgeving”.

De schadevergoeding bestaat uit 6,9 miljoen dollar voor emotionele schade en 130 miljoen dollar als straf. Diaz was als uitzendkracht werkzaam in de Tesla-fabriek in het noorden van Californië in 2015 en 2016. De jury kwam tot de conclusie dat de maker van elektrische auto’s er niet in was geslaagd om te voorkomen dat de werknemer met racisme werd geconfronteerd.

Diaz verklaarde tijdens het proces dat racistische opmerkingen regelmatig werden gebruikt in de fabriek in Fremont. Daarvoor zijn volgens Tesla destijds werknemers ontslagen. Ook het “n-woord” zou daarbij meermaals zijn gevallen. Die verklaring werd ondersteund door verschillende ooggetuigen.

Tesla ontkent niet dat het “n-woord” op de werkvloer is gevallen. Dat gebeurde volgens getuigen veelal op een vriendschappelijke manier tussen zwarte medewerkers onderling. De automaker benadrukt dat er geen getuigen zijn of ander bewijs is dat het tegen Diaz is gezegd. Er was ook sprake van racistische graffiti op de toiletten, die volgens Tesla na een melding van Diaz werden verwijderd door schoonmakers.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Tesla Inc.

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.