Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs lager gesloten

Olieprijs lager gesloten
17 nov 2021 om 20:55

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, hoewel uit de meest recente cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 12 november zijn gedaald met 2,1 miljoen vaten tot 433,0 miljoen stuks. 

De benzinevoorraden daalden met 0,7 miljoen vaten tot 212,0 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden, met 0,8 miljoen vaten tot 123,7 miljoen stuks. 

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 86,7 naar 87,9 procent.

Het American Petroleum Institute rapporteerde dinsdag laat dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week juist zijn gestegen met 655.000 vaten, terwijl de benzinevoorraden daalden met 2,8 miljoen vaten en distillaatvoorraden stegen met 107.000 vaten.

De olieprijs kwam woensdag tevens onder druk te staan na berichten dat de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese leider Xi Jinping tijdens een virtuele vergadering hebben gesproken over een gezamenlijke vrijgave van [strategische] ruwe olievoorraden.

The South China Morning Post meldde dat de VS China hadden gevraagd om oliereserves vrij te geven om de internationale prijzen te drukken.

De markt twijfelt echter over het mogelijke effect van een vrijgave uit de strategische voorraden, “omdat de marktvooruitzichten voor 2022 comfortabeler zijn, terwijl een vrijgave alleen op korte termijn verlichting voor de markt zou bieden”, zei marktanalist Warren Patterson van ING.

“Bovendien, als de VS een deel van zijn strategische reserves zou vrijgeven, is er altijd de kans voor OPEC+ om dit tegen te gaan door hun aanbodverhogingen uit te stellen”, zei hij.

Een decemberfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 3,0 procent, ofwel 2,40 dollar, lager op 78,36 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.