AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 17 november 2021 11:05

ECB waarschuwt voor uitbundigheid op markten nu economie herstelt

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De steeds verder oplopende prijzen op de vastgoedmarkt en de aandelenbeurzen vormen volgens de Europese Centrale Bank (ECB) een risico voor de financiële stabiliteit in de eurozone. Ook de risico's die worden genomen door niet-bancaire instellingen, de toegenomen kredietverlening en de lage vaccinatiegraad in sommige delen van de wereld zijn een bedreiging voor het eurogebied.

Hoewel de risico's op korte termijn zijn afgenomen vanwege het economisch herstel van de coronacrisis, stapelen de kwetsbaarheden zich wel op met mogelijk ernstige gevolgen, aldus de in Frankfurt gevestigde centrale bank.

"De zorgen hebben met name betrekking op de uitbundigheid op de krediet-, activa- en huizenmarkten, evenals de hogere schuldniveaus van bedrijven en overheden die een erfenis zijn van de pandemie", verklaarde de ECB in haar Financial Stability Review. De term uitbundigheid is een verwijzing naar een uitspraak van voormalig voorzitter van de Federal Reserve Alan Greenspan, die de zogeheten dotcom-bubbel in de jaren negentig omschreef als "irrationele uitbundigheid".

Vatbaar voor correctie

De economie van de eurozone is sterk hersteld sinds de laatste update van de financiële stabiliteit van de ECB in mei. De aandelenmarkten bewegen rond recordniveaus, waarbij met name risicovollere segmenten een toenemende vraag van beleggers zien. De ECB benadrukte ook de groeiende kwetsbaarheden in de vastgoedmarkt, vooral voor landen waar de huizenprijzen voor de pandemie al hoog waren.

De markten zijn volgens de centrale bank dan ook "meer vatbaar voor een correctie". Ook waarschuwde de bank dat beleggingsfondsen, verzekeraars en pensioenfondsen te maken zouden kunnen krijgen met "aanzienlijke kredietverliezen" als hun blootstelling aan bedrijfsschulden met een lagere kredietwaardering verslechtert.

Toeleveringen

Daarnaast zorgen verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens en het schrikbeeld van nieuwe lockdowns om de meest recente virusgolf in te dammen, voor nieuwe uitdagingen. "De pandemie blijft een van de belangrijkste risico's voor de economische groei", aldus ECB-vicevoorzitter Luis de Guindos.

Buiten Europa vormt een groeivertraging in China een risico, ook al hebben de schuldproblemen van de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande volgens de ECB tot dusver slechts beperkte gevolgen gehad voor de vooruitzichten. Het rapport onderstreepte ook het risico van een hardnekkig hoge inflatie, maar ging niet in op het monetaire beleid vóór de belangrijke rentevergadering van de centrale bank in december.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Europa-werelddeel, Europese-centrale-bank, Economische-groei, Monetair-beleid, Centrale-bank, Pensioenfonds, Inflatie, Federal-reserve

De Aandeelhouder TV

februari 2, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

februari 2, 2023

JET in de sprint – 02feb23

februari 2, 2023

Meta, Shell en ING presteren sterk| 2 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 1, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:02

  LYNX Beursflash | Aandeel Meta: Zuckerberg zet in op kostenefficiëntie

 • 08:16

  Knalgroene beurzen na Fed-meeting + cijferregen

 • 10:33

  ETF van de week: SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF (ZPDF)

 • 08:09

  Fed zet inflatiestrijd door, renteverhoging van 0,25% verwacht

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
02 feb 10:42 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

01 feb 14:58 ProBeleggen

Slim beleggen in ASM International

01 feb 09:06 Bas Heijink

Gaat de euro weer stijgen?