NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ANP woensdag, 17 november 2021 11:05

ECB waarschuwt voor uitbundigheid op markten nu economie herstelt

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De steeds verder oplopende prijzen op de vastgoedmarkt en de aandelenbeurzen vormen volgens de Europese Centrale Bank (ECB) een risico voor de financiële stabiliteit in de eurozone. Ook de risico's die worden genomen door niet-bancaire instellingen, de toegenomen kredietverlening en de lage vaccinatiegraad in sommige delen van de wereld zijn een bedreiging voor het eurogebied.

Hoewel de risico's op korte termijn zijn afgenomen vanwege het economisch herstel van de coronacrisis, stapelen de kwetsbaarheden zich wel op met mogelijk ernstige gevolgen, aldus de in Frankfurt gevestigde centrale bank.

"De zorgen hebben met name betrekking op de uitbundigheid op de krediet-, activa- en huizenmarkten, evenals de hogere schuldniveaus van bedrijven en overheden die een erfenis zijn van de pandemie", verklaarde de ECB in haar Financial Stability Review. De term uitbundigheid is een verwijzing naar een uitspraak van voormalig voorzitter van de Federal Reserve Alan Greenspan, die de zogeheten dotcom-bubbel in de jaren negentig omschreef als "irrationele uitbundigheid".

Vatbaar voor correctie

De economie van de eurozone is sterk hersteld sinds de laatste update van de financiële stabiliteit van de ECB in mei. De aandelenmarkten bewegen rond recordniveaus, waarbij met name risicovollere segmenten een toenemende vraag van beleggers zien. De ECB benadrukte ook de groeiende kwetsbaarheden in de vastgoedmarkt, vooral voor landen waar de huizenprijzen voor de pandemie al hoog waren.

De markten zijn volgens de centrale bank dan ook "meer vatbaar voor een correctie". Ook waarschuwde de bank dat beleggingsfondsen, verzekeraars en pensioenfondsen te maken zouden kunnen krijgen met "aanzienlijke kredietverliezen" als hun blootstelling aan bedrijfsschulden met een lagere kredietwaardering verslechtert.

Toeleveringen

Daarnaast zorgen verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens en het schrikbeeld van nieuwe lockdowns om de meest recente virusgolf in te dammen, voor nieuwe uitdagingen. "De pandemie blijft een van de belangrijkste risico's voor de economische groei", aldus ECB-vicevoorzitter Luis de Guindos.

Buiten Europa vormt een groeivertraging in China een risico, ook al hebben de schuldproblemen van de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande volgens de ECB tot dusver slechts beperkte gevolgen gehad voor de vooruitzichten. Het rapport onderstreepte ook het risico van een hardnekkig hoge inflatie, maar ging niet in op het monetaire beleid vóór de belangrijke rentevergadering van de centrale bank in december.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Europa-werelddeel, Europese-centrale-bank, Economische-groei, Monetair-beleid, Centrale-bank, Pensioenfonds, Inflatie, Federal-reserve

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2022

Grotere correctie AEX dreigt

januari 24, 2022

AEX, DAX en AMX, “Berengeweld” – 24jan22

januari 24, 2022

Bank of England maakt zich op voor renteverhoging

januari 24, 2022

Beursvisie week 3 2022. Hoe staat de beleggingsbarometer er voor? | Golden Crosses

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Roodgekleurde koersenborden

 • 16:20

  De 8 tips van het LYNX beleggersdebat op een rij: Wat zijn de interessante aandelen voor 2022?

 • 11:44

  AEX zet steunzone rond 755 punten onder druk en S&P 500 verzwakt

 • 08:38

  Wall Street kijkt uit naar rentebesluit na slechtste week sinds maart 2020

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Een nieuwe grondstoffensupercyclus?

 • 11:13

  Koers aandeel Netflix keldert na kwartaalcijfers: zijn de gouden tijden voorbij?

 • 10:16

  De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

 • 08:02

  U-turn op Wall Street en Netflix duikt 20% omlaag na cijfers

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Zilver, goud en Newmont Mining

Masterclasses

Columns

Nieuw
24 jan 16:35 Coinmerce

Intel komt met een energiezuinige Bitcoin mining computer

24 jan 13:31 Redactie

7 top aandelen voor 2022

24 jan 13:41 Redactie

Webinar: Dé 10 ETFs om in te spelen op belangrijke trends